Sense - El Punt

La contraportada

L'últim notari de la vall

El notari Manuel Faus Pujol manté viva la tradició d'exercir un dia a l'any com a notari de la Vall d'en Bas, amb motiu de la Fira de Sant Nicolau

Des de fa gai­rebé dues dècades, Manuel Faus Pujol, notari a Olot des de fa més de trenta anys, puja un cop a l'any al Mallol per ofe­rir els seus ser­veis a la gent de la Vall d'en Bas i a qual­se­vol per­sona que assis­teixi a la Fira de Sant Nico­lau. Aquesta fira medi­e­val de gran tra­dició a la vall, que ahir va viure el seu dia gran amb una impor­tant afluència de públic, ha fet aquest any un salt enda­vant, amb un incre­ment del nom­bre de para­des i d'espec­ta­cles d'ani­mació al car­rer: dansa del ven­tre, joglars, llui­tes amb espa­ses... tot un viatge en el temps que pot incloure fins i tot una actu­ació de Lloll Ber­tran.

Al mig de les expo­si­ci­ons i demos­tra­ci­ons d'eines i ofi­cis tra­di­ci­o­nals, les pas­se­ja­des en burro, el bes­tiar autòcton i tot l'enre­nou de la fira, la nota­ria del poble –que no és l'edi­fici on hi havia l'ori­gi­nal, però s'hi troba molt a prop, a la casa d'un veí– és un racó de pau on el senyor Faus, nét i nebot de nota­ris, atén ama­ble­ment les con­sul­tes que li vul­guin fer i fins i tot tra­mita alguns docu­ments, amb un gran sim­bo­lisme per a la gent de la vall: són sobre­tot tes­ta­ments que dei­xen constància en el seu redac­tat que es van por­tar a terme el dia de la Fira de Sant Nico­lau. “En els segles XVIII i XIX, en un moment en què les comu­ni­ca­ci­ons eren molt més difícils que no pas ara, aquest era el cen­tre admi­nis­tra­tiu de tots els petits pobles de la zona i per això era neces­sari un notari. Quan es va recu­pe­rar la Fira de Sant Nico­lau es va deci­dir que un dia a l'any la Vall d'en Bas tor­na­ria a tenir notari, però no com si fos una esce­ni­fi­cació tea­tral d'un fet històric, sinó amb totes les com­petències i fun­ci­ons”, expli­cava ahir Manuel Faus Pujol, que cap a la una del mig­dia havia tra­mi­tat tres docu­ments –“en temps d'eufòria, havia arri­bat a fer-ne una dot­zena durant la jor­nada de la fira, fins i tot escrip­tu­res de com­pra­venda”–, algun dels quals pro­ve­nia de l'Ajun­ta­ment de la Vall d'en Bas, com ho va demos­trar davant del con­se­ller d'Inte­rior, Felip Puig, que visi­tava la fira amb el pre­si­dent de la Dipu­tació de Girona, Jaume Tor­ra­madé, i l'alcalde, Miquel Calm.

Als 68 anys, el notari de la Vall d'en Bas té bona salut i bon humor, i no sem­bla que vul­gui reti­rar-se del càrrec en un futur imme­diat, però també és cons­ci­ent que tindrà una difícil suc­cessió: no hi ha gaire gent dis­po­sada a sacri­fi­car un dia de festa per anar a fer de notari de poble –perquè així es defi­neix ell mateix– per tal de man­te­nir viva una curi­osa tra­dició molt arre­lada en la història i l'ànima de la gent de la Vall d'en Bas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.