La ruta de les 3 C
Amb l’Ebre com a eix
Una ruta uneix tres pobles de tres comarques per gaudir d’un celler, unes coves i un castell
Benifallet, al Baix Ebre; el Pinell de Brai, a la Terra Alta, i Miravet, a la Ribera d’Ebre, són els tres pobles units per la Ruta de les tres C, en un recorregut en cotxe circular que no arriba als 25 quilòmetres i inclou dos passos de barca a través de l’Ebre. Com que es tracta d’un ruta circular, l’itinerari pot començar i acabar en un poble o un altre depenent de la procedència o preferències dels visitants.
El nom d’aquesta ruta fa referència a les C inicials de celler, coves i castell, que són els principals atractius que ofereixen les tres poblacions que ressegueix el recorregut: el Celler Cooperatiu o Catedral del Vi del Pinell de Brai, les coves Meravelles o de l’Aumidiella a Benifallet i el castell templer de Miravet. El Celler Cooperatiu és un edifici d’estil modernista construït entre 1918 i 1927, és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, nascut a Valls el 1888 i deixeble de Gaudí. Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, es coneix també com la Catedral del Vi. Un cop visitat aquest espai excepcional el següent punt d’interès és Miravet, on es pot visitar el castell al capdamunt del nucli antic, una antiga fortalesa d’origen àrab que s’ha convertit en el monument més visitant de les Terres de l’Ebre. Dels diferents recintes del castell destaquen el pati d’armes i la capella romànica. Està considerat el millor exemple de l’arquitectura religiosa i militar de l’orde dels templers a tot Occident i és el que disposa de més sales cobertes de tot Catalunya. A més, des de la ubicació elevada es pot gaudir d’una esplèndida panoràmica sobre el meandre que dibuixa el riu Ebre quan passa per Miravet.
Finalment, la ruta pot acabar a Benifallet, visitant les seves espectaculars coves. Són famoses per la gran quantitat i qualitat de formacions i concrecions geològiques que contenen (entre elles macarrons, gorgs, banderes, excèntriques... a més de les populars estalactites i estalagmites). Del conjunt de les coves destaca especialment la de les Meravelles, un recorregut de 510 metres on es poden veure tota mena de formes estrambòtiques.
Cliqueu aquí per a més informació.
Els passos de barca
Per poder salvar el riu Ebre i transportar persones i mercaderies en indrets on no hi havia ponts, antigament es feien servir els passos de barca, plataformes mòbils subjectes a un cable metàl·lic que unia les dues ribes. Tot i que abans n’hi havia pràcticament a cada poble, ara només en queden dos, a Miravet i a Flix, i val la pena viure l’experiència de travessar l’Ebre amb aquest sistema