Comunicació

l'entrevista

“Els mitjans fan un retrat esbiaixat de la societat”

Quan­tes dones són pro­ta­go­nis­tes de les notícies que escol­tem, veiem o lle­gim cada dia?, es pre­gunta el docu­men­tal d'Ajuda en Acció, i cer­ta­ment la res­posta és molt reve­la­dora.

Sí, reve­la­dora d'un nivell real­ment esqui­fit, dis­cri­mi­na­tori i este­re­o­ti­pat. En el dar­rer informe inter­na­ci­o­nal de segui­ment dels mit­jans publi­cat el 2010 es cons­tata que hi sur­ten 77 homes per cada 23 dones, i si ens fixem en els apar­tats d'opinió i de debat la xifra decreix sen­si­ble­ment ja que el per­cen­tatge de dones és del 9%. D'altra banda, tam­poc és posi­tiu que les notícies en què més apa­rei­xen les dones esti­guin rela­ci­o­na­des amb espec­ta­cles i suc­ces­sos, perquè se'n deriva una imatge gai­rebé exclu­siva de víctima o d'objecte de con­sum sexual que no es cor­res­pon amb la diver­si­tat real de situ­a­ci­ons de les quals són pro­ta­go­nis­tes.

El desen­fo­ca­ment de gènere com­porta, doncs, un desen­fo­ca­ment de la rea­li­tat?

És així, actu­al­ment els mit­jans fan un retrat esbi­ai­xat de la soci­e­tat, un retrat que acaba no sent verídic perquè ten­deix a ocul­tar o almenys a no reflec­tir de forma justa la incor­po­ració activa de les dones en l'àmbit públic, un retrat androcèntric i en el fons poc democràtic perquè exclou la mei­tat de la població.

És un pro­blema d'inèrcia?

Hi ha inèrcia, sí, però encara més hi ha una forta resistència tant de les empre­ses com dels matei­xos peri­o­dis­tes, en bona part per manca de for­mació, a mos­trar aquesta nova rea­li­tat diversa i plu­ral que s'està obrint pas, i en la qual les dones juguen un paper impor­tant. En gene­ral, tot i algu­nes meritòries experiències, els mit­jans van uns pas­sos enrere en relació amb l'avenç de la soci­e­tat, i això és molt greu perquè con­tra­diu l'essència i la cre­di­bi­li­tat de la mateixa pro­fessió. La nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat com a peri­o­dis­tes és pre­ci­sa­ment ofe­rir una visió no dis­tor­si­o­nada de la rea­li­tat evi­tant la fal·làcia limi­ta­dora dels este­re­o­tips.

L'este­re­o­tip és un recurs fàcil que té un gran poder d'iden­ti­fi­cació.

Però iden­ti­fica de forma errònia i per tant l'hauríem de des­ter­rar del nos­tre àmbit de tre­ball. Hem de prac­ti­car menys la como­di­tat d'acu­dir a l'este­re­o­tip i al lloc comú i fer l'esforç de conèixer en tota la seva riquesa i com­ple­xi­tat la infor­mació que volem trans­me­tre. En aquest sen­tit com­par­teixo el cri­teri de grans peri­o­dis­tes com ara Sara Lovera i Mirta Rodríguez Cal­derón, exper­tes en visió de gènere i abso­lu­ta­ment con­vençudes que el peri­o­disme de car­rer i el repor­tatge, si es fan ben fets, ofe­rei­xen les millors claus per inter­pre­tar els fets.

Com defi­ni­ria el peri­o­disme amb visió de gènere?

Com aquell que és capaç d'obser­var que el món és divers i plu­ral i que les dones for­men part d'aquest món i tenen dret a ser escol­ta­des. Quin sen­tit té que en els espais de debat la seva par­ti­ci­pació sigui tan minsa, havent-hi com hi ha qua­li­fi­ca­des exper­tes en molts àmbits?

El mis­satge sem­bla clar: el que opi­nin les dones és irre­lle­vant, no interessa a la ciu­ta­da­nia.

I és un exem­ple del poder dels mit­jans com a cre­a­dors de models, en aquest cas el de la natu­ra­lit­zació de la invi­si­bi­li­tat de la dona i del seu escàs valor públic.

En el docu­men­tal d'Ajuda en Acció es pre­senta la desi­gual­tat de gènere com a causa prin­ci­pal de la pobresa.

És un molt bon repor­tatge que refle­xi­ona sobre la importància que tenen els mit­jans de comu­ni­cació en la lluita con­tra la desi­gual­tat de gènere no tan sols en el nos­tre entorn sinó en aquells països on la pobresa afecta en major mesura les dones. I pre­dica amb l'exem­ple, perquè remarca el rol des­ta­cat de les dones del sud en els pro­ces­sos de desen­vo­lu­pa­ment i en la lluita pels drets humans, tot tren­cant la imatge de pas­si­vi­tat, ignorància o sub­missió amb què acos­tu­men a ser retra­ta­des. Ens explica molt clar que sense comp­tar amb les dones no es pot trans­for­mar la soci­e­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.