cultura

novel·la

fira

Carvalho, ben present

BCNegra, del 26 de gener al 4 de febrer, retrà homenatge al mític personatge de Manuel Vázquez Montalbán i premiarà l'autor nord-americà Dennis Lehane

Per primer cop hi haurà tres punts de venda de llibres dels autors que hi participen

La dotzena edició de BCNegra, el festival de novel·la negra i criminal de Barcelona, entre l'allau d'activitats habituals, retrà dos homenatges destacats. El primer, als 30 anys del Festival de Gijón, pioner a l'Estat espanyol (3 de febrer, 16 h, Sala Barts). El segon, amb diversos actes, al personatge Pepe Carvalho i, per extensió, al seu creador, Manuel Vázquez Montalbán.

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va declarar que “Barcelona és sinònim de novel·la negra perquè som un bressol inesgotable d'autors, editors, traductors i en especial públic d'aquest gènere literari”. El pressupost és el mateix que l'any passat, 140.000 euros.

Antoni Iturbe, que debuta com a adjunt al comissari, va destacar dues de les novetats d'aquesta edició. Una és la comunitat que es crearà en xarxa –via Facebook, Twitter i Instagram, amb el nexe barcelona.cat/bcnegra– “que permetrà posar en contacte els lectors, autors i editors no només mentre duri el festival, sinó al llarg de tot l'any”.

La segona novetat, llargament reclamada, és “la venda de llibres, que es farà en tres punts: al Conservatori del Liceu, a l'Ateneu Barcelonès i a la sala Barts”. Entre els candidats que va presentar el Gremi de Llibreters, un sorteig va designar Abacus com a responsables d'aquests punts de venda.

El comissari del festival, Paco Camarasa, semblava una mica cansat per culpa del seu delicat estat de salut, però lúcid i simpàtic com sempre. Com és habitual en la roda de premsa prèvia al festival, Camarasa va anar desgranant l'extens programa. “Cada cop tenim més espais per mirar d'absorbir les activitats que programem: la biblioteca Jaume Fuster, que m'agrada per biblioteca i per l'autor a qui està dedicada; el Conservatori del Liceu, la Sala Barts, l'Ateneu Barcelonès, la Facultat de Blanquerna, el Palau de la Virreina, el Col·legi de Periodistes de Catalunya...”

Precisament la biblioteca Fuster és el marc, del 27 de gener a l'1 de març, una exposició “d'homenatge a Pepe Carvalho i, per tant, al seu autor; pintors com ara Plensa, Viladecans, Arroyo, Patiño, entre molts altres, han plasmat en una obra la seva lectura de diverses novel·les de Carvalho”.

I l'1 de febrer hi haurà al Conservatori del Liceu una taula rodona dedicada als 40 anys de la publicació de La soledad del manager, primera novel·la de Montalbán amb Carvalho. “Hem pensat que en parlin tres premis Hammett, tres alumnes de Montalbán: Marcelo Luján, Alexis Ravelo i Carlos Zanón.”

Quan li van preguntar què opina del projecte que Zanón recuperi el personatge de Carvalho, Camarasa va declarar que “Zanón ho pot fer molt bé, a la seva manera, això sí”, i hi va afegir: “És un risc, però em sembla molt bé, tant per Carvalho com per Zanón.”

De premis n'hi haurà els dos habituals, el Crims de Tinta, que concedeix RBA i que inaugura oficialment BCNegra amb una festa la nit del 26 de gener, i el 12è premi Pepe Carvalho, que aquest any rebrà el novel·lista de Boston Dennis Lehane, autor d'obres com ara Mystic River, Shutter Island i Gone, baby, gone, entre altres. “Un autor que mostra amb mestria els barris de Boston que s'allunyen de la imatge aristocràtica d'aquella ciutat, uns barris plens de conflictes i d'immigració.”

A més del lliurament solemne al Saló de Cent de l'Ajuntament, es podrà assistir a una xerrada de Lehane el 3 de febrer a les 19 h a la Sala Barts. I l'endemà, el 4, a les 12.30 h a l'Ateneu,

tindrà lloc una conversa entre Camarasa i Iturbe sobre l'assaig Sangre en los estantes, en què el llibreter i comissari aboca una lliçó del gènere i una llarga relació de referents i d'anècdotes.

A més de cicles de cinema, activitats a biblioteques i instituts, clubs de lectura, exposicions i concursos, hi haurà moltes taules rodones, com ara Barcelona, capital europea del crim... literari, Euskadi o la violència després de la violència, Dames britàniques del crim, Barcelona, anys vint, La millor collita negra en català i El gran Simenon. “Com que no podem portar Simenon –va ironitzar Camarasa–, portem un fill seu, John, que segur que ens explicarà alguna cosa interessant, fins i tot sobre literatura”.

El programa íntegre, al web http://lameva.barcelona.cat/bcnegra/ca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera