Cultura

Quim Masferrer

El presentador d'"El foraster" presenta al Club Capitol, el nou monòleg "Bona gent"

“Tothom ‘té’ una entrevista”

La cultura està molt vinculada a l’ànim. La societat hauria de reivindicar sense abandonar la cultura, que ens reforça com a comunitat

Quim Masferrer ha passat a ser el gendre de tot Catalunya. Una persona sensible, simpàtica, que ja fa set temporades que entra als menjadors de les cases per donar veu a persones anònimes de pobles i racons desconeguts. No hi ha èpica, només vida. Això mateix és el que vol reproduir amb Bona gent. Acumula 85 funcions per Catalunya i, a partir de dijous vinent (l’estrena és el 3 d’octubre), arrenca la temporada a la sala Pepe Rubianes del Club Capitol , a Barcelona. Diu que hi ha espectadors que ja l’han vist més de deu cops. Ells diuen que no els importa repetir perquè sempre és diferent.

El títol convida a pensar que és una seqüela d’‘El foraster’ perquè sempre s’acomiada dient a la gent d’aquell poble “sou molt bona gent!”.
No és una versió teatral del programa de televisió, perquè en la televisió agafo la gent a peu de carrer. És un homenatge al públic, un per un, no se’l pot considerar en global. Realço la generositat de la gent que m’explica històries. Sense la gent, el teatre no existiria. Igual que no hi hauria literatura sense lectors; o art, si no hi hagués qui contempla un quadre. Després dels primers 20 minuts, en què exposo la voluntat de Bona gent, obrim llums i parlo amb la gent. Hi ha un treball d’edició en directe que permet veure en pantalla els que vaig entrevistant. Amb diverses càmeres i plans. És com un mirall on es veuen a ells mateixos.
Cada espectador és diferent de l’altre però comparteixen una estona junts amb els artistes.
El públic és l’element més plural. Els artistes parlem de públic en global però, com que m’agrada treballar amb nous formats teatrals, volia diferenciar-lo, persona a persona.
Depèn molt de la voluntat de participar del públic, doncs. No és arriscat?
És el primer que vaig dir als productors d’El foraster, en la primera temporada. Si no hi ha ningú que m’expliqui res, si em tanquen les portes no puc fer xou final ni hi ha programa. Però he descobert que la gent és molt generosa.
Però en el teatre pot ser molt violent voler fer intervenir algú, si no vol.
De tots els consells que em van dir per a El foraster, em quedo amb el que em va dir el meu pare, pagès de tota la vida: “Que no els volgués donar lliçons, i que els escoltés.” Faig això, simplement. Els escolto, m’interesso i aprenc molt. Tothom una entrevista.
Tothom se la mereix?
Per descomptat. Fujo dels elitismes: no hi ha res més intel·lectual que parlar de la vida mateixa. No calen històries èpiques. L’altre dia, una senyora va dir que era la primera vegada que sortia de casa sola al teatre, sense el marit. No volia quedar-se a veure el futbol. Quan estava a la cua d’entrada notava que li tremolaven les cames. Al final de la funció, se li apropaven altres dones que la felicitaven tot dient que elles feia uns anys que també s’hi havien decidit. I es feien fotos. Abans quan algú s’esperava a saludar-me, al final, era individual. Ara s’esperen en grup, parlant entre elles.
Hi ha històries que impacten.
Un dia a Lleida, després d’una funció d’El temps, una senyora em va dir que hi havia anat amb les entrades del seu marit. S’havia mort un mes abans d’un ataca de cor fulminant. No duia cap carnet i el van identificar per les entrades que duia a la camisa. Se suposa que li volia regalar de sorpresa En sentir això, vaig pensar que tothom de Lleida hauria de conèixer aquesta història i aplaudir-la. Així neix la idea de Bona gent.
L’octubre del 2017, quan feia ‘El temps’ al Capitol, la gent va deixar d’anar al teatre. Ara es pot repetir amb la sentència? Com es pot superar?
La cultura està molt vinculada a l’ànim. La societat hauria de saber reivindicar sense abandonar la cultura, que ens reforça com a comunitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.