Arts escèniques

El Festival del Circ més rus

El 9è Festival del Circ Elefant d’Or de Girona celebrarà 50 anys de l’arribada del primer circ rus a l’Estat espanyol

El festival, que tindrà lloc del 13 al 18 de febrer, tindrà una gran carpa sense columnes

El 1970, en la recta final d’un franquisme sempre visceralment anticomunista, va arribar la primera companyia de circ rus, llavors soviètic, a l’Estat espanyol: el Circ de Moscou. Per commemorar el 50è aniversari d’aquell esdeveniment, el 9è Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, que tindrà lloc a Girona del 13 al 18 de febrer, homenatjarà el circ rus amb un programa en què deu de les 24 actuacions programades provenen de Rússia. En total, en aquesta novena edició –la tercera a Girona– el festival presentarà 84 artistes de 12 països que oferiran les 24 atraccions presentades a concurs, 12 a cadascuna dels dos espectacles que funcionen com a semifinals, el Vermell i el Blau.

El director del festival i de la Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, va presentar ahir a l’Ajuntament de Girona la programació artística d’aquesta edició, acompanyat per l’alcaldessa, Marta Madrenas, i el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. Matabosch va informar que el festival tindrà una nova gran carpa sense columnes de 46 metres de diàmetre que, instal·lada al Camp de Mart de la Devesa, permetrà ampliar l’aforament a 2.414 espectadors per funció, tots ells amb bona visibilitat. Seran 12 funcions per al públic en general –les del Blau i el Vermell s’aniran alternant entre dijous i diumenge; dilluns serà el dia de l’espectador, amb una funció de cada espectacle, i dimarts tindrà lloc la final– que, sumades a les quatre funcions per a 9.656 escolars, sumaran la xifra rècord de 38.624 localitats disponibles: 4.384 butaques més que l’any passat i gairebé el triple que en la primera edició. En aquests moments, ja s’han superat les 16.000 entrades venudes, amb diferents preus que van dels 11 als 95 euros.

El circ rus estarà representat per la Troupe Sherbakov (malabars en grup); el duet acrobàtic Deserve To Fly (portador coreà); el Duo Anishchenko (cintes aèries); la parella protagonista del cartell d’aquest any, Ekaterina i Konstantin, amb un altre número de cintes aèries, Closing eyes; el Trio Poselskii (barra russa); la Troupe Volozhanin (equilibris en escala); el Duo Mikhailova (teles aèries); els acròbates Jump’n’Roll (planxa coreana), i dos artistes que aportaran la dosi d’humor imprescindible a cadascuna de les dues semifinals, Andrei Popilovskii i Oksana Awkward, una gran pallassa que trenca un cop més l’estereotip que la comicitat és cosa d’homes en el món del circ. Entre les excepcions històriques citades ahir per Matabosch, Mary Santpere.

Des d’Àsia i Amèrica

A més de la important delegació russa, també hi haurà artistes d’altres antigues repúbliques soviètiques, la Xina i Amèrica. Per exemple, hi actuarà el bielorús Vladimir Ivanov, amb un dels tres únics números actuals de rola-rola aeri –els altres dos ja han passat pel festival–, que combina l’equilibri sobre cilindres i el trapezi. Des d’Ucraïna arribaran Maxim & Ruslana (pal aeri) i el malabarista Vitaliy Ostroverkhov. També hi haurà dues companyies acrobàtiques xineses, la d’Anhui i la de Yinchuan, i des del Kazakhstan arribarà la Hassak Troupe. Completaran el cartell el malabarista mexicà Luis Gerardo Cuevas, l’estatunidenc Wesley Williams (monocicle), el duet acrobàtic cubà Dádiva, les Argendance Girls –que recuperen una dansa tradicional argentina, el malambo– i els trapezistes The Flying Fuentes Gasca, hereus d’una important nissaga mexicanobrasilera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.