Música

Burruezo, el morisc

‘Al Andalus s. XXI’ és “el disc més oriental” de l’inquiet Pedro Burruezo

“Al-Àndalus no ens hauria de semblar una cosa llunyana, perquè és nostra. Els poetes àrabs de València són tan nostres com els autors cristians de la mateixa època, perquè les seves descripcions mostren una manera molt nostra, molt mediterrània, de veure el món. De fet, al-Àndalus arribava fins a Lleida, però la construcció de l’Estat espanyol ens ho ha fet oblidar”, explica Pedro Burruezo , que després de molts anys indagant en el llegat musical i filosòfic de les tres cultures que van coincidir a la Península en l’edat mitjana, la cristiana, la jueva i la musulmana, en el seu nou disc s’ha centrat en aquesta última, com sempre des d’una perspectiva contemporània i amb composicions pròpies. Al Andalus s. XXI (Satélite K) està signat per Burruezo & Nur Camerata, la formació que ja apareixia en el seu disc anterior, Desvishes & Troubadours (2017), per assumir la part dels dervixos, mentre que la dels trobadors va quedar en mans de la Medievalia Camerata. En realitat, els músics que integraven les dues formacions eren, més o menys, els mateixos. La Nur Camerata inclou ara, a més de Burruezo (veu, guitarra, percussió, mondol), Maia Kanaan (viola, cors), Jordi Ortega (violoncel, cors) i Robert Santamaría (kanun, santur, percussions, viola de roda), més la flauta travessera de Teo Larrosa en alguns temes. “Aquest és el meu disc més oriental i en el que més m’he atrevit a ficar-hi sonoritats flamenques o protoflamenques. De fet, la trobada entre els moriscos i els gitanos procedents de l’Indostan va capgirar totalment la música de la Península, molt abans que es parlés de flamenc.”

Tengo una pena muy grande / Me echan de mi casa / Me echan... y no le importa a nadie”, canta Burruezo a Felah menkub (Soy morisco), i reconeix que la lletra tant podria aplicar-se a l’expulsió dels moriscos com als desnonaments del segle XXI. En la mateixa línia, Burruezo també argumenta que la seva música té arrels profundes però al mateix temps és “actual, avantguardista i trencadora”. Amb aquesta actitud renovadora i sobretot “amb sinceritat”, Burruezo ha anat a tocar la seva música a països àrabs com ara Turquia, Algèria i Egipte, i a l’octubre tornarà al Marroc. Més a prop li queda el concert especial que oferirà amb el cantant valencià Rafel Arnal a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet, el 9 de febrer, per celebrar els 25 anys del Barnasants. També presentarà Al Andalus s. XXI al monestir de Sant Feliu de Guíxols, el 12 d’abril, i a la Casa de Cultura de Girona, el 6 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona