Música

Relats amb ‘reggae’

El grup garrotxí Relat, amb exmembres dels desapareguts Tortellinis, publicarà divendres el seu primer disc, ‘Contratemps’, amb un so més personal i jamaicà

La formació garrotxina de reggae i dub Relat és un grup jove, però amb força història al darrere i molta experiència acumulada. Quatre dels seus sis components provenen de Tortellinis, banda formada a la localitat garrotxina de Tortellà per uns músics molts joves –quan van començar tenien entre set i vuit anys–, que va funcionar durant onze anys i es va acomiadar amb un concert a les Festes del Tura d’Olot del 2018. En aquells moments, ja s’estava gestant el projecte Relat , que es va presentar en societat també a Olot, a la sala El Torín, el 19 d’abril del 2019. Divendres vinent, després de publicar quatre singles d’avançament –En ruta, Viu-la, Única i Rebel Sound –, Relat publicarà el seu primer àlbum, titulat Contratemps (RGB Suports), com la cançó que avui s’estrenarà a Enderrock.cat , amb el videoclip corresponent, realitzat per Xavi Farré al capdavant d’un equip d’alumnes de l’Escac.

Relat està format per Nil Gallego, veu; Ferran Reig, teclats; Martí Ollé, guitarra, i Martí Reig, bateria, que són els quatre ex-Tortellinis, més el saxofonista Gil Codina i el baixista Gerard Llavero, i altres dos peces clau del seu enèrgic directe, que treballen amb molta cura i és la seva millor carta de presentació: el tècnic de so Arnau Parrado –que també dispara sons electrònics durant els concerts– i el tècnic de llum Xavier Batallé. Relat va enregistrar els deu temes del disc a La Panchita Studio de Barcelona, amb Chalart58 com a tècnic de gravació i mescles. El grup ha assumit la producció del seu debut, en el qual hi ha un parell de col·laboracions: a Res a perdre sona la veu del banyolí Daura Mangara, i a Breakin’, un tema que combina anglès i català, la de Neptú , exteclista dels lleidatans Koers.

“Estem molt orgullosos de tot el que vam fer i vam aprendre amb Tortellinis, però Relat no hi té res a veure. Els nostres gustos musicals han evolucionat: Tortellinis era un grup de mestissatge sense una identitat gaire definida i, en canvi, Relat és un projecte amb més personalitat: una combinació de reggae i dub amb músiques urbanes i pop. No fem reggae ortodox o roots, perquè volem arribar a un públic més ampli i variat, però sí que ens agrada la idea de ser un pont perquè aquest públic accedeixi a la música jamaicana”, expliquen, i ja tenen al cap un parell de remescles dub i alguna altra de “més festiva” d’alguns temes del disc.

Durant el 2019, Relat va fer 18 concerts, va arribar a la final del Sona 9 i va rebre els premis populars a Salitja i al concurs Inèdit de Llambilles. Relat també va ser seleccionat l’any passat com a Grup de les Cases de la Música i va aprofitar bé el seu programa de suport a la creació. El gener passat, el grup va actuar al festival holandès Eurosonic Noorderslag, i vol potenciar la seva projecció internacional amb algunes temes en anglès.

“Relat és un nom contundent, curt i fàcil de pronunciar, però també el vam triar perquè cuidem molt les lletres, que són els nostres relats: històries quotidianes, narrades des de la perspectiva d’uns joves. No som un grup reivindicatiu, però d’una manera subtil sí que mostrem la nostra visió del món, dins la tradició crítica del reggae”, expliquen els membres de Relat, que ja tenen uns quants concerts en perspectiva. El 3 d’abril oferiran un concert gratuït a l’auditori de La Mercè de Girona, en el festival Strenes .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.