Congrés a la UdG sobre el ressò europeu de l'obra del gironí Francesc Eiximenis

Especialistes internacionals es reuneixen a Girona

Llibres com el tractat enciclopèdic Lo Crestià o el Llibre dels àngels, van ser autèntics supervendes a l'Europa medieval, que Francesc Eiximenis va voltar com a estudiant i docent. El Congrés Internacional Francesc Eiximenis, organitzat per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG, es fa aprofitant la coincidència dels sis-cents anys de la mort del gironí i és la primera reunió científica d'aquestes característiques dedicada monogràficament a l'obra d'un autor que genera un interès creixent en l'àmbit científic i universitari europeu. Durant el congrés es tocaran temes relacionats amb la biografia, les obres, les idees polítiques i religioses, les relacions amb la corona catalana i les observacions sociològiques d'un escriptor prolífic com pocs i en molts aspectes encara poc conegut. El congrés inclourà ponències d'investigadors d'universitats franceses, italianes i dels Estats Units.

Francesc Eiximenis va néixer entorn del 1330 a Girona, ciutat on va professar els primers vots de l'orde franciscà.

Gironí universal

Va estudiar en diverses ciutats europees com la Universitat d'Oxford, probablement també a la de París, i a la de Tolosa de Llenguadoc, a banda de pelegrinar per capitals com Colònia, Florència, Avinyó i Roma.

El 1352 rep els ordes majors a Barcelona i exerceix com a docent a Lleida i a Barcelona.

El 1384 es trasllada a València i el 1409 el papa Benet XIII el nomena bisbe d'Elna (al Rosselló) i patriarca de Jerusalem, dues distincions que Eiximenis no pot gaudir durant gaire temps, ja que mor aquell mateix any a la ciutat de Perpinyà.

Vi, figues i «foie»

El congrés que comença demà a la UdG inclou diverses activitats paral·leles, entre les quals destaca la sessió Eiximenis, els franciscans i el vi, que es farà divendres, a un quart de set, a la sala de graus de la Facultat de Lletres. En la sessió hi prendran part els professors Damien Ruiz, de la Universitat d'Ais de Provença; Francesco Santi, de la Universitat de Lecce; Xavier Renedo, de la UdG, i el cuiner Joan Roca. Inspirant-se en la gastronomia de l'època d'Eiximenis (que és autor, per cert, de Com usar bé de beure e menjar, contingut en el llibre Terç de Lo Crestià), Roca servirà als assistents un plat consistent en premsat de figues amb foie i una copa de pero ximenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera