opinió. Vicepresident de la Diputació i diputat president de l'Organisme Autònom Escoles d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona

La descoordinació del tripartit

A la nostra Catalunya, últimament succeeixen situacions lamentablement xocants. Ho explicaré. La Diputació de Tarragona, sense tenir-ne la competència, però de molt bon grat, s'ocupa de les escoles d'art. En tenim a Tarragona, Reus i Tortosa; són tres llocs d'innegable dinamització cultural. A la resta del territori, la majoria de les escoles oficials d'art són competència de la Generalitat de Catalunya.

A les escoles d'art de la Diputació s'hi imparteixen cicles formatius de grau superior, entre els quals hi ha els de disseny gràfic i disseny d'interiors. Ja el 2008 i més tard, formalment, el febrer del 2009, la Diputació va demanar a la Generalitat que autoritzés la implantació dels estudis superiors de disseny gràfic i disseny d'interiors –tot i continuar mantenint també l'oferta de cicles formatius–, per compensar el desequilibri territorial que pateixen les comarques de Tarragona, envers la resta de Catalunya, ja que aquests estudis superiors s'imparteixen als centres de la Generalitat, a les altres tres demarcacions.

Tot i això, difícilment explicable, es produeix una situació que el 22 d'octubre es converteix en sagnant i que convé que el ciutadà sàpiga. Resulta que les escoles d'art de la Generalitat atorguen als alumnes, en finalitzar els estudis superiors de disseny, un títol equivalent a tots els efectes a una diplomatura universitària, que els permet la incorporació al món del treball. Per contra, a les escoles d'art de la Diputació, si no se'ls concedeix l'autorització i el finançament per impartir aquests mateixos estudis superiors de disseny que s'imparteixen a les escoles de la Generalitat, els alumnes no poden obtenir el títol corresponent, i estan en desigualtat de condicions respecte dels alumnes de la Generalitat.

La discriminació és evident i intolerable. I encara més si tenim en compte que els consells plenaris dels ajuntament de Tarragona i Reus van aprovar per unanimitat (tots dos són tripartits) realitzar el necessari per posar fi a aquest greuge.

Doncs bé, després de tots aquests antecedents, el grup parlamentari de CiU al Parlament de Catalunya va demanar la solució al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Sembla que, tot i reconeixent, el portaveu del govern, la procedència de la iniciativa, i que ens assisteix la raó, el vot del govern ha estat negatiu. És evident que la situació no és explicable ni entenedora, i mentrestant els nostres alumnes continuen en una situació desesperant, que la Generalitat no vol fer res per solucionar. Demanaré als nostres diputats al Parlament una transcripció de l'acta, per deixar ben palesa la doble moral dels xicots del tripartit. Aquí, al territori quedem bé amb l'aprovació dels ajuntaments, però, en arribar l'hora de la veritat, el no és rotund i decebedor.

Ho lamento per l'alumnat, i espero que tothom en tregui les seves conclusions. Personalment ho lamento molt per la desconsideració al nostre territori i un greuge comparatiu inacceptable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda