Cultura

Cinema

Mig segle en cinquanta films

La Filmoteca és el marc durant tres mesos de la projecció dels títols més representatius de Sitges i del gènere

“El cicle proposa una història del cinema fantàstic filtrat a través del Festival de Sitges”

Sitges va ajudar a donar a conèixer Sam Raimi internacionalment amb la projecció de Posesión infernal (The evil dead), un film fet el 1981 amb pocs diners que, amb la seva barreja de humor i terror i la utilització que fa del maquillatge, va influenciar en l’evolució del gènere. Aquest film de culte va inaugurar ahir al vespre a la Filmoteca una retrospectiva sobre els 50 anys de Sitges, i avui mateix es torna a projectar. Altres clàssics del festival i del gènere integren la llista de pel·lícules que s’hi projectaran (dues sessions cada una) fins al 4 d’octubre. Entre la selecció hi ha títols destacats del cinema internacional, català i espanyol: Dràcula, príncep de les tenebres (Terence Fisher, 1958), L’exorcista (William Friedkin, 1973), No profanar el sueño de los muertos (Jordi Grau, 1974), La cosa (John Carpenter, 1982), Re-Animator (Stuart Gordon, 1985), Robocop (Paul Verhoeven, 1987), Akira (Katsuhiro Otomo, 1988), Reservoir dogs (Quentin Tarantino, 1992), El día de la bestia (Álex de la Iglesia, 1995), El projecte de la bruixa de Blair (D. Myrick i E. Sanchez, 1999), Els sense nom (Jaume Balagueró, 1999), Memento (Christopher Nolan, 2000), Mulholland drive (David Lynch, 2001)...

Esteve Riambau, director de la Filmoteca, explica que “no són les 50 pel·lícules guanyadores, sinó 50 títols projectats al festival que formen part de la seva història i de la història del gènere”. “Al final, el cicle proposa una història del cinema fantàstic filtrat a través del Festival de Sitges, una panoràmica dels diversos camins del festival. No tots hi són representants, però totes les pel·lícules que hi ha són representatives.”

A banda de la seva rellevància, Octavi Martí, director adjunt de la filmoteca, destaca que també “hi ha títols que no s’han vist molt, que han marcat molt alguna edició o que val la pena recuperar”. El cicle culminarà amb la projecció de films de Guillermo del Toro, que serà el padrí del 50a edició del festival i visitarà la Filmoteca.

Esteve Riambau comenta que totes les col·laboracions que fan “són per guanyar públic, i el cinema fantàstic atrau molta gent”. “Si algú es pregunta què fa el públic de Sitges els onze mesos i mig que no hi ha festival, doncs els propers tres mesos ja el tenim col·locat a la Filmoteca”, bromeja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

art

Mor l’única dona que va deixar Picasso

Literatura

La biografia de Tom Sharpe revela el terror rere l'humor

Llafranc
Mirador

Fotografia revolucionària

Música

Mor Astrud Gilberto, la “noia” d’Ipanema

Sònia Casas s’endú el Premi Nèstor Luján amb una novel·la sobre Gaudí

barcelona

La 28a Fira de Circ al Carrer de la Bisbal reforça l’aposta pel circ contemporani

LA BISBAL D’EMPORDÀ
patrimoni

Cultura elimina després de 40 anys la passera provisional de la seva seu a la Casa Solterra

girona
Música

Una dotzena de propostes de música en viu als parcs i barris de Girona, a la setena edició de Notes al Parc

Girona

Dos concerts gratuïts de música clàssica al Bogatell

Barcelona