Reclamen a la Delegació del Govern documents municipals requisats durant la Guerra Civil

La Comissió de la Dignitat denuncia una «actitud obstructiva»

Un historiador va fer la troballa casualment fa un any i mig. Va trobar documents de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia que es consideraven perduts. Estirant el fil, la Comissió de la Dignitat ha pogut saber que la Delegació del Govern guarda papers de gestió municipal requisats durant la guerra de fins a onze municipis: Capellades i Vallbona d'Anoia (Anoia), Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), Falset i Marçà (Priorat), Sarral (Conca de Barberà), la Floresta, Preixens, i Pradell i les Ventoses (la Noguera) i Guissona (Segarra). Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat, diu que es tracta de «documentació requisada pels ocupants amb finalitat de repressió política» i exigeix que els papers es retornin als pobles respectius. Segons Cruanyes, tant la Generalitat com la mateixa comissió s'han adreçat a la Delegació del Govern, que ha respost amb una «actitud obstructiva i evasiva». La comissió argumenta que no hi ha cap base legal que justifiqui que es retingui aquesta documentació, i que no serveix l'excusa que els han donat: que els papers no estan degudament classificats. «No se sap ben bé què hi ha en aquell arxiu», apunta Cruanyes, que denuncia que els historiadors que han esbrinat coses ho han hagut de fer gairebé d'amagat i que hi podria haver material d'altres ajuntaments. La comissió afirma que al magatzem (un espai provisional a la Vila Olímpica) hi ha també documentació d'associacions que s'ha de retornar a la Generalitat.

Pendents encara de Salamanca

La Comissió de la Dignitat continua vetllant pel procés de retorn dels anomenats «papers de Salamanca». Ahir, en una roda de premsa, els portaveus de l'ens van expressar la seva «preocupació pel retard del procés de digitalització dels documents», així com pels dubtes que ha generat un paquet de documents de Vinaròs, que pertany majoritàriament a Catalunya perquè allà s'hi van dur documents de pobles de les terres de l'Ebre com ara Sant Carles de la Ràpita o Amposta. La comissió denuncia que també estan pendents de retorn objectes com ara banderes, cartells (entre els quals hi ha els del desaparegut Carles Fontserè) o tampons. Els ajuntaments que encara tenen documentació retinguda pel Ministeri de Cultura a Salamanca són Valls, Igualada, Moià, Reus, Barcelona, Sant Joan de les Abadesses, Vic, Sort, Tarragona i Gandesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSIC

L’encanteri ‘pop’ de Lana del Rey triomfa al Primavera Sound

BARCELONA
COMUNICACIÓ

El lleidatà Lluís s’imposa per sorpresa en la final del concurs ‘Eufòria’

BARCELONA
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt