Cultura

Crítica

cinema

No tot queda justificat

Las buenas intenciones té com a protagonista una dona que, entre altres activitats solidàries, fa classes de francès gratuïtes a les quals sobretot assisteixen persones immigrants. En la primera classe mostrada a la pel·lícula, dirigida per Gilles Legrand, Isabelle, nom del personatge que interpreta la també guionista i directora Agnès Jaoui, parla dels clixés i els prejudicis implícits. Els alumnes ho corroboren referint-se als clixés relatius a les seves nacionalitats respectives: que els moldaus són uns lladres o, per posar un altre exemple, que les búlgares són putes.

Tanmateix, tot i l’esperit antiracista i així és que antilepenista de la pel·lícula, no és clar que, amb el traç gruixut amb què presenta els personatges i les situacions, no caigui en un simplisme pròxim al clixé.

Isabelle primer és abordada amb una mirada sarcàstica considerant que les seves accions no s’ajusten a les necessitats de qui vol ajudar, però el posicionament ideològic del film du al fet que, tot i els excessos i errors del personatge, hi empatitzi i s’acordi al seu pensament, resumit amb el discurs “als vius” que fa en l’enterrament de la seva àvia, en què coincideixen els seus pares i germans, el marit bosnià i els fills, i el seu grup d’alumnes: “La família no és elàstica ni unicel·lular, sinó que és oberta, elàstica, acolorida i no té fronteres.” D’acord, però també podria considerar-se que les “bones intencions” del film no justifiquen la mala traça, el desgavell i fins la poca-soltada que s’hi van adherint a mesura que les lliçons de francès deixen pas a unes classes d’autoescola que se suposa que han de solucionar el futur dels alumnes d’Isabelle.

Las buenas intenciones
Director: Gilles Legrand
França, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Hermitage? Que se’l confitin a Madrid
L’APUNT

Hermitage? Que se’l confitin a Madrid

Una ànima recuperada

Barcelona
Víctor García de Gomar
DIRECTOR ARTÍSTIC DEL LICEU

“A l’òpera, li cal una revolució”

BARCELONA

La Macca en fa 20

Cassà de la Selva
TERESA ROSA AGUAYO
CREADORA TÈXTIL. LA GENERALITAT L’HA DISTINGIT AMB EL PREMI NACIONAL D’ARTESANIA 2019

“L’artesania és un concepte: treballar amb els materials i la gent propers”

barcelona
L’Iran i la dona, protagonistes

L’Iran i la dona, protagonistes

Girona

Entomòleg d’instants

Barcelona
Crítica
cinema

Un món enverinat

Dinou guardons

Barcelona