Cultura

Festa del llibre, sí o sí

Les administracions i la Cambra del Llibre de Catalunya uneixen esforços per celebrar un Dia del Llibre i la Rosa amb unes mesures sanitàries “del tot segures”

Les parades seran només per a professionals; a Barcelona es passa de 1.066 a unes 200
Els floristes aportaran roses blanques com a homenatge al dolor i símbol d’esperança

Les mesures sanitàries encara se’ns poden fer anòmales, però ens hi acostumarem, com es va poder comprovar ahir en la roda de premsa en què es va explicar com serà el Dia del Llibre i de la Rosa del 23 de juliol. Distàncies, mascaretes, gel en entrar i sortir i reverències on abans hi havia petons i encaixades.

Tot plegat, una mostra d’adaptació, com la que demanen tots els estaments i administracions implicats en la celebració d’un dia del llibre que s’ha previst amb unes mesures de seguretat sanitària tan extraordinàries i estrictes que poden superar qualsevol contingència. Diuen.

La consigna va ser que la salut estarà per damunt de tot, que no serà com un Sant Jordi normal, però que es farà tant sí com no.

Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, va afirmar que la cita “serà segura, complint totes les mesures sanitàries i evitant les aglomeracions, però que ningú s’esperi que sigui com un Sant Jordi”. “Les condicions que exigeix el Procicat són duríssimes, van molt més enllà que les aplicades en altres espais públics; la incertesa fa que siguem flexibles amb els plantejaments i les solucions”, va afegir.

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, va ser la primera –ho van fer els cinc participants a la taula– a agrair l’esforç i la col·laboració “a ajuntaments, alcaldes, regidors i, en especial, els tècnics que hi han abocat moltes hores de feina” per aconseguir ajustar tots els serrells. “Els nostres clients es mereixen aquesta festa”, va manifestar.

Joan Guillén, president del Gremi de Floristes, va evitar les parts tècniques i va optar per la banda sentimental. “Recordarem aquest 23 de juliol durant anys, per la consciència i la seguretat, per la professionalitat i per l’aposta pel comerç de proximitat, perquè la diada anirà de llibres i de roses, però també de model de comerç.”

També va explicar que a més de la tradicional rosa vermella, n’hi haurà un 10% de blanques “com a símbol d’esperança en el futur i homenatge al dolor patit aquests mesos”.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, va assegurar que han mirat de ser flexibles “sense perdre de vista l’objectiu: que es pugui celebrar”, com han fet o faran “amb el Grec, la Mercè i la Setmana del Llibre en Català”.

L’últim torn, com marca el protocol, va ser per a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que es va adonar de la “sincronia entre la data del 23 de juliol i els 23 mitjans de comunicació presents”. “Des del govern de la Generalitat hi ha la voluntat de represa després del confinament, i per això s’ha treballat en tot de plans, fins a catorze, per donar agilitat a la recuperació, al desconfinament de la cultura.” Un dels quals, el Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya, es va donar a conèixer abans-d’ahir, “per fer-lo coincidir amb aquesta setmana”.

Entremig d’aquests parlaments, Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, va ser l’encarregat de donar alguns detalls de com s’ha previst que es desenvolupi la festa, cosa que dependrà molt de cada localitat.

“S’han aplicat criteris sanitaris, no sectorials” en el pla estratègic que s’ha cuinat al llarg dels darrers dos mesos i mig. Hi ha elements clau, com ara que només serà per a professionals, per tant “el 70% de les parades habituals en Sant Jordi no hi seran”. En xifres, a Barcelona hi havia 1.066 permisos demanats, 246 dels quals eren de professionals. Per tant, les parades de llibres i roses que hi haurà a Barcelona seran unes 200, 110 de les quals a la zona que s’habilitarà al passeig de Gràcia, entre la plaça Catalunya i el carrer València.

En el cas de Girona, s’ha acordat habilitar deu parades professionals de llibres la plaça de la Independència, no a la Devesa, que era l’altra opció, alternativa a la zona tradicional, entre la Rambla i la plaça de Catalunya.

Cada llibreria actuarà, sempre respectant les mesures de seguretat, segons convingui. En principi s’obrirà cap a les deu del matí i es tancarà cap a les onze de la nit, però ja hi ha llibreries que han dit públicament que faran l’horari habitual. Les que vulguin podran posar una parada davant del local. Hi haurà signatures d’autors, abans del 23 de juliol fora de Barcelona i, a la ciutat, el mateix 23. Tot plegat empeny a fer una “crida a l’autoresponsabilitat, perquè els ciutadans no es podran moure de la comarca o, a Barcelona, de districte per comprar llibres i roses”. La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes tenen la voluntat que el 23 de juliol sigui una festa del llibre i de la rosa de proximitat, que cadascú la visqui als establiments del seu barri, poble o ciutat.

Això vol dir que el gran dispositiu previst per al passeig de Gràcia serà per als que visquin o treballin a la zona o, en algun cas, hi passegin. Allà hi haurà uns vint autors signant cada hora, perquè la mobilitat dels autors signant serà constant. Caldrà cita prèvia (dies abans es faran públiques graelles de llibreries, autors i horaris) i no es podrà mantenir cap contacte ni fer-se fotos amb ells. També hi ha la modalitat d’encarregar la firma i recollir-la un altre dia.

A la zona del passeig de Gràcia els espais estaran “delimitats amb punts d’accés i de sortida diferenciats per tal d’evitar aglomeracions en llocs de més afluència, encavallament o encreuament de cues i invasió d’altres espais; carrils de sentit contrari per a la circulació dels assistents i punts d’evacuació; personal format de control d’accessos, sortides, fluxos, aforaments i distància de seguretat; senyalística adreçada al públic sobre circulació i higiene; neteja de mans amb gels hidroalcohòlics en accessos, sortides, refugis, espais de signatures i parades de venda; i tothom haurà de dur la mascareta posada”.

Les mesures i restriccions fan pensar en una festa freda, robòtica, gens espontània, però la voluntat ferma de dur-la a terme per part dels implicats és innegable. “És molt difícil que no se celebri”, va declarar Tixis, i Ferrer va reblar: “El 23 de juliol no hi haurà cap llibreria tancada a Catalunya”, altra cosa és que tinguin parada al carrer, autors signant o facin descompte del 10%.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.