Art

L’art reacciona

El Centre Arbar i La Muga Caula reprenen l’activitat amb arts poètiques i d’acció

Anna Dot i Mariona Moncunill presentaran avui accions al centre Arbar

La comarca de l’Alt Empordà con­cen­tra, un estiu més, bona part de l’art de l’acció d’aquest país. Ho fa mal­grat les res­tric­ci­ons impo­sa­des pel coro­na­vi­rus i rein­ven­tant-se, com és el cas de La Muga Caula, que l’any pas­sat va cele­brar l’última edició –la quin­zena– però que torna amb un cicle cen­trat en la difusió de l’art d’acció amb residències, tallers, expo­si­ci­ons i con­ferències.

Amb el títol La Muga Caula: acció en teo­ria Paloma Orts i Sil­via Antolín han començat aquesta mateixa set­mana la residència d’artis­tes amb una pro­posta artística titu­lada Refle­xos de la consciència, que pre­sen­ta­ran al públic demà (19 h) a les Escau­les (Boa­de­lla). Es tracta d’una acció amb la qual pro­po­sen diluir-se per­for­ma­ti­va­ment per esde­ve­nir part de l’entorn per tal de res­pon­dre en har­mo­nia a la natura que les envolta, els seus rius i aflu­ents, així com dei­xant constància de la seva fra­gi­li­tat. Més enda­vant, a l’agost, el dia 15, Est­her Pi ofe­rirà la pri­mera inter­venció d’art con­tem­po­rani, que anirà des­ti­nada a la futura Cen­tral Duc­hamp de les Escau­les, cen­trada també en el pai­satge ideal de l’Empordà en gene­ral i la Caula en par­ti­cu­lar.

La pre­sen­tació d’una foto­gra­fia inèdita de Man Ray, les foto­gra­fies de Josep Maria Dacosta i el vide­o­re­por­tatge de Paula Artés, o la per­fo­mance d’Óscar Abril Ascaso són altres actes pro­gra­mats al llarg d’aquesta tem­po­rada d’estiu-tar­dor.

Per la seva banda, el Cen­tre d’Art i Cul­tura Arbar de la Vall de la Santa Creu (el Port de la Selva) ha pre­sen­tat el seu nou cicle d’Acci­ons a la natura (A+A), aquest any titu­lat Cicle Natu­ra­lesa no és pai­satge - Esce­nes erràtiques. La pro­posta anirà a càrrec de les dues artis­tes Anna Dot (Vénen de lluny) i Mari­ona Mon­cu­nill; en el seu cas un docu­men­tal, Tirar-se per la cin­glera per sal­var la inte­gri­tat [...], cen­trat en el con­cepte de pai­satge huma­nit­zat, aquell pai­satge natu­ral en el qual l’ésser humà ha inter­vin­gut afe­gint-hi ele­ments i, en el cas de la Vall de la Santa Creu, pro­pis de la cul­tura agrària i vinícola. Les artis­tes estan exis­ten­ci­al­ment impli­ca­des amb l’objecte del seu estudi i el seu tre­ball se cen­tra en la sin­gu­la­ri­tat de l’esde­ve­ni­ment, i pre­te­nen pro­duir “un dis­po­si­tiu estètic per per­ce­bre, com­pren­dre i viure el lloc d’una forma dife­rent, com un gran esce­nari natu­ral, una mena d’amfi­te­a­tre on es pro­du­ei­xen esce­nes erràtiques”.

Les inter­ven­ci­ons tin­dran lloc avui, a les 19.30 h (cal ins­cripció prèvia). Del juliol al setem­bre, els diven­dres i dis­sab­tes (de 18 a 21 h) les peces resul­tants es podran visi­tar al Win­dow Arbar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.