Llibres

El paisatge a la cassola

El gastrònom Jaume Fàbrega convida a descobrir una de les cuines més autèntiques: ‘La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona’

“Hi ha tres plats del país, sobretot, que fan rodar el cap a la gent. La fascinació que produeixen és tan gran que moltes persones, per tenir-los, farien dues hores de camí, sense el que ací en diem rumiar. Aquests plats són: l’arròs negre amb marisc i un bon sofregit, el niu, amb peixopalo, tripes de bacallà, un colomí i allioli, i la llagosta amb pollastre. Nosaltres mateixos, el grup dels meus amics, concedim a aquestes coses una considerable importància.” Ho diu Josep Pla a El quadern gris (1966) i ho recull el gastrònom Jaume Fàbrega per destacar com el mar i muntanya, amb l’exemple paradigmàtic del niu (es niu) –“una cuina forassenyada (aparentment), barroca (amb un ordre) i un xic surrealista (l’enginy)”– han contribuït a poder considerar la cuina de la Costa Brava “d’un estil únic a tot el món”. Com a molt, se la podria comparar amb la que fan al Vietnam, matisa aquest periodista, escriptor i gastrònom que fa anys que estudia i divulga la nostra cuina.

Mentre confecciona quatre llibres més, acaba de publicar aquest La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona ( Viena Edicions ), en què recull un receptari de fins a 200 plats característics i ofereix un repàs dels productes que la defineixen. “El paisatge posat a la cassola”, com resumeix.

Amb un pròleg del cuiner Joan Roca, el llibre recorda que, si bé actualment la gastronomia d’aquestes terres rep elogis arreu gràcies al renom que li han atorgat cuiners excepcionals com ara els mateixos germans Roca, Fina Casadevall, Josep Mercader i, per adopció, Ferran Adrià des d’El Bulli de Roses, la cuina gironina pertany també a “les mestresses de casa, els restauradors anònims, els pagesos i els pescadors que, de mica en mica, han anat elaborant tot un seguit de plats variats i amb segell propi”. Com ara les diverses variants del mar i muntanya, ben representades amb aquest plat d’arquitectura binària esmentat com és el niu, perquè hi conté ocells. És propi de Palafrugell i l’àrea d’influència i l’autor aprofita per reivindicar que creu que cal atorgar-ne l’autoria als tapers, més que als pescadors, els grans oblidats. Com a curiositat, explica que a Cassà de la Selva, per exemple, hi inclouen granotes.

Així que, amb apunts d’història, el receptari i uns apèndixs al voltant dels vins i les rutes gastronòmiques, les denominacions d’origen i les indicacions geogràfiques protegides i un llistat de campanyes, jornades i festes gastronòmiques, el llibre és un altre imprescindible per als qui estimen la cultura i el bon viure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona