Cinema

Una terra adobada de sèries

En poc temps s’encadenen tres rodatges de produccions destacades, les sèries ‘Terra de dones’ (Apple TV+), ‘Mrs. Davis’ (Warner-Peacock) i ‘La Mesías’ (Movistar+)’

I a la pantalla ja llueixen els Jardins de Santa Clotilde a ‘La Casa del Dragón’ d’HBO Max

“Teniu unes localitzacions meravelloses i impressionants”

Joc de trons va obrir la veda i va convertir Girona en la nineta dels ulls de molts productors. Si fins aleshores aquest era un terreny abonat a les filmacions cinematogràfiques, des de llavors, i d’això ja fa set anys, les sèries han anat prenent cada vegada més la iniciativa i, concretament aquest any, s’han encadenat un grapat de rodatges de produccions televisives que han escollit filmar en localitzacions de les nostres comarques.

En feia referència l’encarregada de l’agència de figuració de produccions com Uncharted o Westworld, Yaël Moreno, durant el càsting de Mrs. Davis a Girona: “No m’estranya, amb els paratges que teniu, per triar i remenar, que els productors no s’acabin de posar d’acord on rodar les escenes de la sèrie. Teniu unes localitzacions meravelloses i impressionants.”

També s’ha pogut comprovar com llueix a la pantalla un d’aquests escenaris: els Jardins de Santa Clotilde, reconvertits a la ficció en un dels emplaçaments preferits de la princesa de Desembarcament del Rei. Ens referim a La Casa del Dragón (House oh the Dragon), la preqüela de la sèrie basada en la saga literària de George R.R. Martin, on si bé només ha aparegut breument al primer episodi i uns minuts al segon, la repercussió internacional ja ha tingut el seu efecte. Concretament, aquests plans i escenes es van rodar en aquest indret de Lloret de Mar amb molta discreció (i una seguretat extrema) l’any passat, segons s’ha dit, perquè els productors se sentien atrets pel seu “estil renaixentista” i per la seva “panoràmica sobre el mar” (estan situats sobre un penya-segat entre cala Boadella i la platja de Fenals).

‘Terra de dones’

I no és pas, ni molt menys, l’única sèrie que últimament ha escollit rodar per aquestes contrades. Qui aviat farà sonar la claqueta serà Land of women (Terra de dones), una sèrie concebuda per Apple TV+ que s’estrenarà l’any vinent i que constarà de vuit episodis. Té com a productora l’actriu Eva Longoria, que juntament amb Carmen Maura seran les protagonistes d’aquesta adaptació del llibre de Sandra Berneda. Fa poc es va fer un càsting de figurants a Figueres i pel que ha transcendit es començarà a rodar el 26 de setembre en diverses localitzacions empordaneses, com Garriguella, Espolla, Vilamaniscle, Rabós d’Empordà i Figueres, per tot seguit també filmar localitzacions de Barcelona. L’argument gira al voltant de Gala, una dona de Nova York la vida de la qual fa un gir quan descobreix que el seu marit l’ha deixat amb deutes de finances i decideix fugir al mateix poble vinícola a on va dir que no tornaria mai. Aquesta dona desesperada voldrà mantenir l’anonimat, però ja se sap que en un poble tot se sap, fins i tot els secrets familiars més amagats.

‘Mrs. Davis’

Una altra gran producció internacional que ens visita i ja està amb els motors engegats és Mrs. Davis, la nova aposta del creador de Lost, The leftovers i Watchmen, Damon Lindelof. Com ja vam publicar en aquest diari, es tracta d’una nova sèrie de ciència-ficció produïda per Peacock i Warner Bros que girarà al voltant del conflicte entre la fe i la tecnologia en el que serà “una batalla èpica de proporcions bíbliques”. Una batalla, per cert, que se sap segur que es rodarà per aquí, com va anunciar Yaël Moreno als candidats a extres, sense concretar encara el lloc on es localitzarà per allò que aquí “tot és tan bonic”. En el repartiment destaquen els actors Jake McDorman, Betty Gilpin i David Arquette. Per al rodatge, que és previst que comenci a l’octubre i s’allargui fins a mitjan novembre, s’ha comptat amb el suport al terreny de Fresco Film, la mateixa companyia que es va encarregar de Joc de trons i Westworld aquí. Fa setmanes que l’equip d’attrezzo no para i, discretament instal·lats en una nau situada al polígon industrial de Domeny, avança amb la construcció dels decorats d’aquesta producció ambientada en diferents èpoques, però especialment la medieval. Sense poder-hi entrar, sí que s’entreveuen algunes estructures d’arcs arquitectònics i un panell gegant de croma que, segurament, es farà servir per vestir amb efectes digitals el paisatge real filmat.

‘La Mesías’

Una altra producció també destinada a estrenar-se a les plataformes televisives, ara a Movistar+, que en el seu cas ja ha rodat a Girona, és La Mesías, l’aposta del duet creatiu Los Javis (La llamada, Paquita Salas, Veneno) que donarà molt de què parlar. De fet, ja ho està fent tot just en la fase de rodatge, amb exmembres del grup marià Flos Mariae amenaçant que estan pendents de denunciar els autors en el cas que l’argument afecti el seu honor. S’ha de dir que la sinopsi permet establir una certa relació pel que fa a la inspiració: gira al voltant de l’impacte que produeix en un noi un vídeo viral d’un grup de música pop cristiana format per cinc germanes (elles són vuit, però vaja); un home turmentat per una infantesa marcada pel fanatisme religiós i el jou d’una mare amb deliris messiànics. Només s’hi van estar un dia i, pel que sembla, Girona podria servir de localització per la ciutat de Lleida, si tenim en compte que en una de les escenes filmades al passeig de Canalejas apareixia en una paret un cartell amb la candidata Lluïsa Cunillera, del PSC, de les eleccions del 1982.

Javier Calvo i Javier Ambrossi (Los Javis) també van escollir filmar a les emblemàtiques escales de la catedral que Joc de trons va enaltir –en aquest cas un capellà els va barrar el pas fins que van mostrar que tenien el permís en regla de l’Ajuntament– i a la plaça del Vi aprofitant que els comerços de La Moda i el Colmado Moriscot són decorats de primera.

‘Creatura’

Finalment, una producció de caire cinematogràfic s’ha apropat a les nostres comarques. Es tracta del segon film com a directora d’Elena Martín (Júlia ist), amb l’Escala com un dels escenaris clau de la pel·lícula. Es titula Creatura i, com va escriure Paula Comas en aquest diari, és una “proposta arriscada”: un drama ambientat a la Costa Brava que gira entorn de la repressió sexual i el rebuig després d’una ruptura. “He decidit endinsar-me en un món ple de tabús com és la sexualitat infantil femenina, origen d’aquesta repressió inconscient”, va precisar la cineasta, que també coprotagonitza la pel·lícula amb Oriol Pla, Àlex Brendemühl i Clara Segura.

El guió està coescrit amb Clara Roquet (Libertad, Petra i 10.000 km) i produïda per Tono Folguera (Lastor Media), el qual va afirmar a la nostra corresponsal que “la costa gironina és un luxe que tenim a les pel·lícules; quan aconseguim prou finançament per poder venir a rodar aquí, el film creix i és un plus que crida l’atenció al mercat internacional”. Ho diu Folguera, un productor amb molta experiència i molt de món, el mateix que ara s’ha endut els elogis més que merescuts per haver confiat que una pel·lícula molt local com Alcarràs sigui d’allò més global i amb un discurs més que universal.

Mentrestant, la geografia gironina continua donant molt de si i atraient productors d’arreu que s’apropen per filmar uns decorats que són autènticament de cine.

LA XIFRA

9
espots publicitaris s’han rodat aquest any a la capital gironina, un increment respecte als anys anteriors

Girona com a aparador, també de la publicitat

J. Camps Linnell

Girona Film Office, el departament municipal que centralitza les consultes i peticions de rodatges o sessions fotogràfiques que es fan a la ciutat de Girona i en facilita els tràmits, ha gestionat al llarg d’aquest any 41 produccions audiovisuals. D’aquestes, destaca que 9 d’elles han tingut una finalitat comercial i publicitària i 10 que han filmat a la ciutat han estat de programes televisius.

Feia anys, des del 2017, que Girona no rebia tantes peticions per rodar-hi anuncis; en els últims anys la mitjana era de quatre espots publicitaris. Això demostra que Girona és un gran atractiu per als anunciants. Com bé destaca el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, “que Girona sigui un pol d’atracció de rodatges és molt positiu tant per al sector professional audiovisual com per la imatge que es projecta de la ciutat a nivell internacional”. També destaca que aquest és un sector que “cal tenir molt en compte de la nostra economia”: “Girona és una ciutat que tothom vol visitar, i això ens ha de fer sentir orgullosos”, sosté Ayats, que remarca “la importància i la necessitat de donar suport a l’emprenedoria i els nous creadors”.

Al web d’aquesta oficina especialitzada ja resumeixen quins són els principals atractius de la ciutat per venir a rodar-hi: “Les característiques urbanístiques i patrimonials de la ciutat de Girona la converteixen en un plató idoni per a espots publicitaris, sessions fotogràfiques, sèries televisives i filmacions de metratge divers.” Concretament, com remarca al seu lloc web, “l’extens Barri Vell és un espai excepcional que disposa d’un llegat de restes romanes, medievals i jueves. Es tracta d’un entorn dotat d’una gran personalitat, amb patis, claustres, jardins i petits comerços tradicionals que són herència d’aquest passat històric”.

I no només això, a més d’estar ben intercomunicada logísticament i geogràficament, es destaca que Girona té també “una gran varietat de barris més moderns, amb diferents arquitectures, estructures socials i urbanístiques. És una ciutat dinàmica amb molts racons de vida quotidiana, com mercats i places, i diversos carrers comercials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona