Còmic

Mirador

Salvat de la guillotina

Fouché va anticipar-se al seu temps i va descobrir el poder de la informació per assolir el poder

Si busquéssim un dei­xe­ble avan­tat­jat de Maquia­vel, de ben segur que el per­so­natge amb més nomi­na­ci­ons seria Joseph Fouché, un intri­gant polític que va cir­cu­lar amb càrrecs de molt poder i res­pon­sa­bi­li­tat per un moment tan sig­ni­fi­ca­tiu per a la història de França i per a totes les soci­e­tats com el de la Revo­lució Fran­cesa. Des de la part repu­bli­cana va sal­var el coll de les llui­tes inter­nes dels revo­lu­ci­o­na­ris. També se’n va sor­tir, amb eta­pes de menys pro­ta­go­nisme, de la seva col·labo­ració con­tra natura amb Napoleó, i amb Lluís XVIII en el moment de la res­tau­ració borbònica. Se’n va sor­tir prou bé, d’una de les eta­pes històriques més con­vul­ses, ja que va morir al llit ja gran, “com tot bon dic­ta­dor”, diu el dibui­xant Kim (Joa­quim Aubert, Bar­ce­lona, 1941), autor de la novel·la gràfica Fouché, el genio tene­broso (Norma Edi­to­rial), que es posa a la venda demà pas­sat, dia 22.

L’obra es basa en la bio­gra­fia que va escriure Ste­fan Zweig, a qui Kim con­si­dera guio­nista de facto: “És una obra amb molt de text que he inten­tat que fos fidel al màxim a l’ori­gi­nal. De fet, fins i tot els diàlegs els he extret de l’obra ori­gi­nal.” El dibui­xant s’ha basat en una tra­ducció d’Acan­ti­lado: “Res tenia a veure amb una altra dels anys qua­ranta que vaig con­sul­tar. Era tan dolenta que de ben segur que l’hau­ria d’haver fet qual­se­vol ale­many amb un dic­ci­o­nari.”

La idea de l’obra va néixer arran de l’enclaus­tra­ment de la pandèmia: “Vaig reti­rar-me a Ullà, a tocar Tor­ro­e­lla de Montgrí, i de la bibli­o­teca del pare vaig pren­dre aquesta bio­gra­fia i li vaig veure mol­tes pos­si­bi­li­tats de fer-ne un còmic.” Sense enco­ma­nar-se a cap edi­to­rial, va començar a escriure i dibui­xar. Quan va tenir ben bé la mei­tat del lli­bre va adreçar-se a Norma Edi­to­rial, que va accep­tar la pro­posta.

Fouché, en certa manera, va ser un inno­va­dor. Va ser minis­tre de la poli­cia, donant forma al que després serien els moderns minis­te­ris de l’Inte­rior. I va saber que la font de tot poder era la infor­mació. Va crear una extensa xarxa de con­fi­dents, que fins i tot va incloure Jose­fina, l’esposa de Bona­parte, que el man­te­nia al cor­rent de totes les intri­gues. Amb aquesta infor­mació, que fil­trava o ter­gi­ver­sava, podia mani­pu­lar les màximes auto­ri­tats de l’Estat. Aquesta habi­li­tat de situar-se en el poder a cada moment de la història va fer que toqués tots els pals ideològics. Va ser semi­na­rista, repu­blicà, monàrquic, revo­lu­ci­o­nari i va saber sor­tir-se’n de tot en els moments en què va caure en desgràcia. També domi­nava els temps. Quan es veia venir un canvi polític, no es mos­trava a favor ni d’una ni altra tendència i espe­rava el moment ade­quat per posar-se al cos­tat del gua­nya­dor. A més, feia còpia de tots els docu­ments que pas­sa­ven per les seves mans, fet que li asse­gu­rava un arxiu per ata­car o defen­sar-se de tot­hom. Seria el pre­ce­dent de l’actual tràfic de “dos­si­ers” que cir­cu­len en el món polític.

L’autor indica: “El procés de tre­ball ha estat laboriós, però tota l’etapa de la Revo­lució em va ser més gra­ti­fi­cant, però quan va arri­bar Napoleó tot es va com­pli­car, els palaus no te’ls pots inven­tar, has d’ajus­tar-te a una certa rea­li­tat.” Pel que fa al dibuix de ves­tu­ari, no va tenir cap pro­blema: “Els fran­ce­sos ho tenen tot molt docu­men­tat.” El que no sap és com pot ser aco­llida l’obra a França. Se’l coneix però pot ser un per­so­natge incòmode. Tot i que adme­ten que era una mala per­sona, en valo­ren la intel·ligència.” Pel que fa al color, en una època en què l’aco­lo­ri­ment es fa majo­ritària­ment per ordi­na­dor, Kim ha pin­tat les vinye­tes inte­ri­ors amb aqua­rel·la i la por­tada ha estat feta amb pin­tura a l’oli sobre tela. “Sovint em tro­bava com un frare de l’edat mit­jana il·lumi­nant un còdex. Hi ha vinye­tes que m’han por­tat tres i qua­tre hores de tre­ball”, explica Kim, que ha tar­dat tres anys a com­ple­tar la feina.

Kim és cone­gut popu­lar­ment per la seva impor­tant presència a la revista El Jue­ves, amb la cèlebre sèrie Martínez, el facha, però que des de fa uns anys ha fet el salt a la novel·la gràfica amb dues obres de referència: L’ala tren­cada i L’art de volar, amb guió d’Anto­nio Altar­riba, en què des de les vivències fami­li­ars del guio­nista es narra la cai­guda de la monar­quia, la guerra espa­nyola i la dic­ta­dura. També ha rea­lit­zat la novel·la gràfica Nieve en los bol­si­llos, en què en el més genuí cànon de la novel·la gràfica fa una auto­bi­o­gra­fia que arrenca en la neces­si­tat de lli­ber­tat d’un jove dels anys sei­xanta que un any abans de fer el ser­vei mili­tar, i després d’haver dei­xat els estu­dis de belles arts, arrenca el vol cap a Europa viat­jant amb el sis­tema de “fer dit”. “El trànsit de dibui­xant d’humor a autor de còmic no és fàcil. No tot­hom pot fer com­pa­ti­ble els dos àmbits. La majo­ria de dibui­xants d’humor no conei­xem el còmic”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.