Còmic

La crònica

La Girocòmic, a la recerca d’altres mons

Lafebre: “De jove, em va animar veure que hi havia altres autors de còmic que es deien Jordi”

Gran jor­nada inau­gu­ral, aquest dis­sabte, per a la vui­tena edició de la Girocòmic, la fira del còmic, el manga i l’entre­te­ni­ment, que des de pri­mera hora del matí ha omplert de gent de totes les edats el Palau de Fires de Girona, una mul­ti­tud amb interes­sos diver­sos però que com­par­teix la passió per viat­jar a a altres mons. Hi tro­bem el Club Star Trek o el Club Doc­tor Who, que són com ambai­xa­des d’uni­ver­sos remots a la Terra, i una àmplia repre­sen­tació de la cul­tura japo­nesa, xinesa i core­ana, que a través del manga, l’anime, els dorayakis i el k-pop han con­que­rit Occi­dent d’una manera més sub­til i efec­tiva que l’avi­ació nipona a Pearl Har­bor. Vol­ten pel recinte uns quants per­so­nat­ges dis­fres­sats i/o uni­for­mats, fins i tot un repli­cant de Crist, i no hi fal­ten armes no regla­mentàries però, en prin­cipi, tam­poc peri­llo­ses, com ara les espa­ses làser. No hi fal­ten vide­jocs, jocs de taula –entre ells, Drak, creat i pro­mo­ci­o­nat per unes intrèpides joves bar­ce­lo­ni­nes–, unes quan­tes lli­bre­ries de les comar­ques giro­ni­nes que tenen sen­si­bi­li­tat pel còmic i el lli­bre il·lus­trat, i mun­ta­nyes de Funkos i altres figu­res i figu­re­tes, al cos­tat de boles de drac i molts altres objec­tes de mar­xan­datge de gai­rebé totes les pel·lícules, sèries i còmics ima­gi­na­bles. Pot­ser el que més es troba a fal­tar a la Girocòmic és el còmic euro­peu o ame­ricà adult o d’autor i la presència d’edi­to­ri­als espe­ci­a­lit­za­des. Però no és una crítica: la fira giro­nina ha sabut tro­bar el seu model, un for­mat híbrid espe­ci­al­ment atrac­tiu per al públic jove o molt jove: l’espai infan­til, amb tallers de dibuix o jocs tra­di­ci­o­nals ha cres­cut aquest any. També ha aug­men­tat molt la presència dels petits expo­si­tors que omplen el segon pis del Palau de Fires per ven­dre, a l’ano­me­nat Artist Alley, els seus pro­pis còmics i ima­gi­na­tius objec­tes de tot tipus, com autèntics arte­sans del segle XXI. Al segon pis hi ha també la zona de vide­o­jocs, una gran expo­sició del cari­ca­tu­rista Joan Viz­carra, les mas­ter­class de l’Escola Joso, la Sor­bona del còmic català, i una de les nove­tats més des­ta­ca­des d’aquest any: l’Aula Pod­cast, on diver­sos gene­ra­dors de con­tin­guts a les xar­xes expli­quen anècdo­tes i vivències davant d’un públic molt ampli i recep­tiu.

Aquest mig­dia s’ha lliu­ra­tel Premi Girocòmic 2024 a la tra­jectòria pro­fes­si­o­nal a Jordi Lafe­bre, que ha expli­cat al públic les vivències que el van por­tar a ser autor de còmic. “Jo sem­pre asso­ci­ava el còmic a noms estranys però quan vaig des­co­brir que havien autors que es deien Jordi, com Jordi Sem­pere o Jordi Ber­net, em vaig ado­nar que jo també podria sig­nar un còmic”. El peri­ple pro­fes­si­o­nal de Jordi Lafe­bre va començar amb la consciència que per ser dibui­xant de còmics havia d’apren­dre prac­ti­cant. Dit i fet, va aga­far la car­peta amb els seus dibui­xos i es va pre­sen­tar a les edi­to­ri­als. “No som prou cons­ci­ents que Bar­ce­lona és una capi­tal edi­to­rial impor­tant”, va expli­car. Després de bre­gar-se en diver­ses publi­ca­ci­ons va fer el salt al mer­cat fran­co­belga. Però el camí tam­poc va ser fàcil. “Cada any anava al fes­ti­val d’Angu­lema amb la car­peta sota el braç i final­ment vaig tro­bar qui em va donar una opor­tu­ni­tat”. Des de fa anys tre­ba­lla pel mer­cat francòfon. És la rea­li­tat de molts autors cata­lans que han de tre­ba­llar direc­ta­ment per França o Bèlgica i que després venen els drets a les edi­to­ri­als dels Estat espa­nyol, on el mer­cat no per­met pagar a pro­fes­si­o­nals a dedi­cació com­pleta. Lafe­bre acaba de treure en català Mal­grat tot (Norma Edi­to­rial).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.