cultura

anàlisi

Un bon moment per a un centre d'art contemporani

Aquest centre serà una peça cabdal en el projecte d'una Girona capital cultural

La convocatòria del concurs d'idees per a la construcció de la seu del Bòlit, centre d'art contemporani de Girona, ha generat un cert debat sobre la conveniència d'invertir en un projecte com aquest en un moment de crisi econòmica com l'actual. Aquest debat respon al fet que hi ha qui valora que la seva construcció és una despesa, i per tant és prescindible; nosaltres pensem, en canvi, que els recursos que es dediquen a la cultura són una inversió, en el sentit educatiu, social i cultural, però també en l'econòmic, i m'agradaria donar breument alguns arguments.

Tal com han demostrat de forma contundent diferents estudis, la cultura i les indústries culturals associades són un dels sectors econòmics més importants, amb més externalitats positives i amb millors índexs de creixement. Un d'aquests estudis, encarregat per la Unió Europea, situa el PIB generat per la cultura a Europa en un 2,6%, equiparable a la d'altres sectors econòmics punters. L'actual situació de crisi ha posat encara més en relleu que és imprescindible valorar el paper econòmic de la cultura en una societat post-industrial i del coneixement; la tan reclamada reforma del model productiu i econòmic va, en bona mesura, en la línia de reforçar sectors diferencials i innovadors com aquest.

Institucions tan rellevants com la Cambra de comerç de Barcelona han detectat fa temps que l'aposta per la cultura com una de les bases de la transformació de la nostra economia és important sobretot per a Catalunya, amb una economia cada vegada menys industrial, més basada en el sector de serveis, i amb un pes importantíssim del sector turístic. Si ho mirem històricament, veurem que allò que més i millor ha exportat Catalunya, contribuint a crear marca i a difondre el país, ha estat precisament la cultura, i molt especialment artistes visuals com Salvador Dalí i Joan Miró.

Un dels principals valors associats al pes econòmic de la cultura és el fet que genera una ocupació de qualitat, donant sortida a persones qualificades i amb estudis superiors, i sobretot actuant com un pol important d'atracció de talent. Un dels conceptes amb més èxit dels darrers temps ha estat el de les “ciutats creatives”, de Richard Florida, en què s'identifiquen les condicions que fan que una determinada ciutat resulti atractiva perquè s'hi instal·lin empreses capdavanteres i emprenedors i persones de talent, que poden escollir on volen viure i treballar; entre els principals factors per definir l'atractiu d'un territori, l'activitat i la creativitat cultural que ofereix és un dels més fonamentals.

Per a Girona, la cultura no ha estat ni és un element accessori, sinó que és un eix clau de la seva marca de reconeixement exterior, i també en bona mesura d'identificació ciutadana. La nostra ciutat és valorada arreu del país per la riquesa i bona conservació del seu patrimoni, però també per la nostra capacitat de continuar generant noves ofertes: Temporada Alta i l'Auditori en són exemples clars; i això és clau per mantenir la imatge positiva que projecta Girona: no oblidem que som també una ciutat de serveis en què el turisme, el comerç i la restauració associats tenen un pes econòmic clau. Així mateix, la nostra oferta cultural també és molt ben valorada per part de la ciutadania, que hi participa activament. I tant la ciutat com el territori de les comarques gironines s'han convertit en un indret on s'instal·len cada vegada més creadors, que al seu torn generen noves sinergies i canvien el nostre panorama cultural. Tota aquesta activitat es tradueix en un impacte econòmic sobre el territori de creixent rellevància.

Tanmateix, aquesta marca d'excel·lència de la nostra ciutat no és permanent ni irrevocable, sinó que cal seguir generant noves propostes. L'aposta pel Centre d'Art Contemporani, amb la Generalitat de Catalunya, va en aquesta línia, i per això el Bòlit serà un dels primers vuit centres d'art que formaran part de la xarxa pública de centres i espais d'arts visuals de Catalunya, de creació immediata. El centre d'art, integrat amb la nova biblioteca al parc cultural del Migdia, és una de les inversions de futur més importants per a la nostra ciutat, que contribuirà a dinamitzar culturalment un barri molt poblat, i generarà un nou pol d'atracció urbana, turística i comercial. Malgrat les dificultats econòmiques actuals, creiem que aquest centre serà una peça cabdal en el projecte d'una Girona capital cultural, rellevant en el marc català i europeu, i que sap fer de la seva aposta per la cultura una eina de progrés econòmic i d'integració social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós