cultura

La contra

La Costa Brava amb format inèdit

En un llibre s'apleguen 22 panoràmiques i 112 postals que ensenyen la costa, de Blanes a Portbou, combinant paisatges amb fotos de persones i sense oblidar el territori més interior

Tots els amants de la Costa Brava tindran una altra obra amb la qual podran delitar la vista. Es tracta de Costa Brava Panoràmica, de Maria Àngels Suquet i Marc Auladell, i editat per Efadós. En l'obra s'hi recullen imatges inèdites –ho són pel seu format panoràmic– d'aquesta zona, i el centenari de la seva denominació de Costa Brava ha estat, en part, el culpable i l'instigador de la iniciativa. Les imatges conformen una passejada històrica per la costa, ensenyen el paisatge, encara verge, entre els anys 1890 i 1955, tot i que la majoria són de finals del segle XIX, i recorren el tram de mar “des de la desembocadura del riu Tordera fins a la frontera francesa”, tal com es diu a la introducció. La importància del boom turístic i la transformació que va suposar va fer que s'hi afegissin imatges dels anys cinquanta del segle passat, en què s'hi veu la transformació del turisme i que ensenyen els primers estiuejants, que convivien amb l'activitat de la pesca.

Però no tot el pes del llibre recau en la Costa Brava i l'activitat dels pescadors, sinó que també hi ha imatges molt naturals –moltes fetes per fotògrafs locals i desconeguts– que ensenyen la quotidianitat d'algunes zones més interiors. Hi han tingut importància tant els professionals de la fotografia, que feien imatges bàsicament publicitàries i per a records, com la visió dels aficionats, captades en àmbits familiars o fins i tot en festes i altres tradicions. Però no totes les fotografies panoràmiques incloses en el llibre van ser preses en aquest format, ja que no s'utilitzava gaire, i han estat difícils de trobar. En alguns casos s'ha recorregut a plaques de vidre (és a dir, el negatiu fotogràfic), que s'ha escanejat i se n'ha extret la foto panoràmica.

La tasca ingent de reunir i ordenar aquestes fotografies ha recaigut en Maria Àngels Suquet i Marc Auladell, de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Tal com ells mateixos expliquen, ha estat difícil reunir totes les imatges de diferents arxius i col·leccions de les localitats incloses, triar-les i fer-ne els textos, que són molt breus i n'hi ha pocs, ja que el llibre neix amb la intenció de ser molt visual. Les fotografies pertanyen al fons de l'Inspai, de l'Ajuntament de Girona, al Museu d'Arqueologia, així com al mateix fons de l'editorial Efadós –d'on han sortit bona part de les fotografies de fotògrafs aficionats. En total són 188 pàgines i se n'ha fet una tirada de 3.100 exemplars. El llibre es distribueix des del 25 de novembre i s'ha fet amb la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava i la Diputació de Girona. Els autors el presentaran formalment avui, a les 8 del vespre, a l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. El llibre serà distribuït com a obsequi del Patronat en actes oficials i promocionals i es vendrà a llibreries de Catalunya, de les Balears, la Catalunya del Nord, el País Valencià i Madrid. Té un preu de 32 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen