Cultura

Mirador

Pau Casals, d'actualitat

Una sèrie d'aniversaris han posat d'actualitat la figura de Pau Casals. Al desembre es van complir els cinquanta anys de l'estrena de l'oratori El Pessebre a Acapulco. El 24 d'octubre de 2011, els quaranta de l'estrena de l'Himne a les Nacions Unides, que, sobre un text de W. H. Auden, va compondre el nostre músic. I ara, amb motiu de l'acompliment del cinquantè aniversari del concert de Pau Casals a la Casa Blanca, el primer recital que celebrava als Estats Units després d'haver refusat fins aleshores totes les invitacions en disconformitat amb el reconeixement del govern americà del règim franquista. En aquestes dues darreres ocasions, Pau Casals va aprofitar l'avinentesa per pronunciar a l'Organització de les Nacions Unides el cèlebre discurs de reivindicació nacional catalana, i a la Casa Blanca per explicar al president Kennedy el sentit de la peça que va cloure el recital, que era l'arranjament que havia fet de la melodia popular El cant dels ocells. El concert es va celebrar l'11 de novembre de 1961 i, a Washington, se n'ha fet memòria aquesta setmana, molt anticipadament, al Kennedy Center, reproduint el mateix programa a càrrec, ara, del violoncel·lista d'origen xinès, nacionalitzat als EUA, Yo-Yo-Ma.

Ens podríem allargar sobre el sentit de les peces que van integrar el concert i de les conseqüències de l'entrevista de mitja hora que el president Kennedy va concedir a Casals. Resta ara veure si l'ONU oficialitza l'himne que va encarregar a Pau Casals, ateses les maniobres dilatòries que han existit com a conseqüència de les personalitats de Pau Casals i d'Auden, que va ser brigadista internacional durant la Guerra Civil espanyola. I resta veure, també, si finalment es pot dur a terme el concert d'aniversari del pròxim mes d'octubre a Washington, impulsat a iniciativa de la societat civil mallorquina i Forum Musicae, i anunciat, el novembre passat, per l'aleshores vicepresident del govern de Catalunya. Les institucions i entitats implicades a través de l'Institut Ramon Llull, així com el mateix institut, han canviat de responsables, però cal esperar que aquesta bona iniciativa es pugui mantenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen