cultura

Crítica

cinema

Sense ànima

El cinema sembla disposat a santificar el neoliberalisme més ferotge

Davant un projecte sobre Margaret Thatcher és lògic que ens preguntem abans de veure la pel·lícula sobre quin punt de vista es pot adoptar per mostrar la candidata. Si el que s'imposa és el punt de vista conservador fàcilment es pot caure en una hagiografia sense cap mena d'interès, però si s'imposa un punt de vista progressista i s'intenta fer una biografia de Thatcher a la contra, el resultat és una pel·lícula impossible que pot ser fàcilment qualificada de pamflet.

Davant aquesta disjuntiva, semblaria lògic que s'imposés una tercera via que servís per reconèixer des de la distància la personalitat de Thatcher i que observés el passat recent com una història per revisar críticament. La dama de hierro sembla que busca aquest terme mig i se situa dins un seguit de pel·lícules –entre les quals també hi ha La conquête, de Xavier Durringer, sobre Nicolas Sarkozy– que, en un temps de descrèdit dels polítics, pretenen humanitzar-los mostrant-los en la privacitat.

En adoptar aquesta tercera via, Phyllida Lloyd –coneguda sobretot pels seus èxits teatrals, entre els quals el musical Mamma mia! que ella mateixa duria al cinema– converteix La dama de hierro en una pel·lícula de fantasmes.

Thatcher viu sola. La seva demència la porta a conversar amb el seu marit mort de càncer –Dennis Thatcher– i a recordar els grans moments de la seva vida. La fórmula funciona per lluir l'actuació de Meryl Streep, que s'enfronta al repte de voler ser una dama de ferro que se sent derrotada per la vida, mentre representa al mateix temps la figura de la dona política que va travessar la dècada dels vuitanta. Hi ha, però, un excés de reiteració de les picabaralles conjugals entre un home murri i la seva esposa. El retrat no té matisos i la idea de posar les figures públiques en barnús es queda en l'àmbit de l'anècdota fins al punt de fer que la reiteració acabi esgotant.

A l'altra banda hi ha la biografia d'èxit d'una noia que treballava a la botiga dels seus pares i que va convertir-se en la primera dona primer ministre de la Gran Bretanya. El retrat biogràfic conviu amb el retrat polític i és aquí on sorgeixen les febleses. El discurs de la pel·lícula no fa res més que donar voltes entorn de la idea de la coherència de Thatcher sense qüestionar-se què passava a l'altra costat: què passava amb els miners que es manifestaven, amb els soldats morts inútilment a les Malvines o amb els presoners morts en vaga de fam com a resultat de la intolerància que va envoltar la seva política de la fermesa.

Després d'avorrir-nos durant dues hores, La dama de hierro acaba provocant la sensació que en un món en què han ressorgit els colors més conservadors, el cinema també està disposat a santificar el neoliberalisme més ferotge i la política feta amb fermesa però sense ànima.

La dama de hierro
Directora: Phyllida Lloyd Intèrprets: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant, Anthony Head
Estats Units-Gran Bretanya, 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La dama de hierro

«La dama de hierro»

Gènere: Biopic
Direcció: Phyllida Lloyd.
Intèrprets: Meryl Streep.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca