Cultura

Biografia

Escenificar la història

Entre els anys 1974 i 2008, Francesc Galmés va ser, successivament, el responsable de protocol de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat provisional i de l'Ajuntament de la capital catalana. Això vol dir que va treballar al servei de figures tan antagòniques i rellevants com Juan Antonio Samaranch, Josep Tarradellas, Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu. I que va viure al seu costat molts dels esdeveniments crucials de la història recent d'aquest país, contribuint a donar-los forma mediàtica i una projecció pública convenient.

Quan Esteve Riambau [a la foto], historiador del cinema i actual director de la Filmoteca de Catalunya, va llegir la notícia de la jubilació de Galmés, va pensar que calia fer un llibre sobre la seva vida i la seva trajectòria professional. El resultat és El poder de les formes. Francesc Galmés i l'art del protocol, i el mateix autor explica la motivació que el va empènyer a fer-lo en una breu introducció: “El protocol utilitza recursos similars als del cinema i el teatre per consolidar el poder de les formes en el gran teatre social que és la política.”

A primer cop d'ull, una biografia dedicada a un professional del protocol, el qual és, a més, tan neutral, discret i poc tafaner com es podia esperar, no sembla d'allò més apassionant. Tanmateix, aquesta biografia presenta un interès notable. En bona mesura, el mèrit correspon a Riambau, que ha sabut articular un relat diferent sobre alguns dels episodis més importants de la Barcelona i la Catalunya de les últimes dècades: el retorn de Tarradellas, l'organització dels Jocs Olímpics del 92, les visites de personalitats de renom internacional, el Fòrum de les Cultures, etcètera.

Una altra bona part de l'interès del llibre, però, recau en la figura de Galmés, el testimoni omnipresent i alhora l'escenificador invisible, que es revela un home pulcre i lliurat a la feina, pacificador, partidari del sentit comú i capaç de treballar amb superiors tan dispars com els esmentats. Un llibre, en fi, amè i substanciós.

El poder de les formes. Francesc Galmés i l'art del protocol Autor: Esteve Riambau Editorial: La Magrana Barcelona, 2011 Pàgines: 299 Preu: 24 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.