Cultura

Assaig

Xavier Serrahima

Manual d'acompanyament

Que el cognom Broggi és sinònim d'una praxi mèdica i quirúrgica tan acurada com exquisida és una evidència tan palmària que no creiem que calgui insistir-hi gaire. El que ja no és tan conegut és que per a aquesta família de metges l'atenció i la consideració envers el malalt –envers la persona que hi ha darrere de cada pacient– és, almenys, tan essencial com el mateix tractament.

Ho demostra amb escreix el tan esplèndid com tranquil·litzador llibre sobre l'acarament i l'acceptació de la mort que ha escrit Marc Antoni Broggi. Amb una generosa voluntat pedagògica, que situa gairebé en un nivell d'igualtat l'atenció mèdica i l'atenció personal, el cirurgià ofereix tot un seguit de pautes que permeten acostar-se de la manera més eficient, però sobretot més humana, a la realitat de la mort; perquè si bé “morir és inevitable [...], morir malament no ho és”.

Tres grans àmbits implicats

Aquestes pautes o consells s'adrecen als tres grans àmbits implicats en aquesta situació tan extrema: “l'íntim, el familiar i el públic o professional”. Tenint tothora present que, atès que la mort cadascú l'acull –o la viu (i l'ha de viure)– d'acord amb el seu tarannà intransferible, l'objectiu no ha de ser “ensenyar a morir”, ans “ajudar aquella persona a fer-ho a la seva manera”. Sabent que ajudar significa, per damunt de tot, fer costat: escoltar, entendre i acceptar.

En definitiva, vetllar per la lleial i completa satisfacció dels valors i interessos personals del malalt.

Manuel de bones pràctiques

Raó que justifica no tan sols la mateixa necessitat de l'obra, sinó la manera de plantejar-la i de redactar-la: no tant com un llibre de lectura, sinó com un manual de bones pràctiques adreçat a tots aquells que hagin de tractar un malalt terminal: els metges i infermeres en primer lloc però també –i sobretot– els familiars que envolten el pacient.

Quan els primers es vegin aclaparats, i els segons desemparats, per una tan desgraciada situació, si no tenen a prop el llibre de Marc Antoni Broggi... és més que probable que el trobin a faltar!

Per una mort apropiada Autor: Marc Antoni Broggi Editorial: Edicions 62 Barcelona, 2011 Pàgines: 304 Preu: 20,50 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.