Cultura

poets'

corner

Tot Larkin

Burnett ha buscat tots els poemes de Larkin,
fins i tot aquells més personals i ocasionals

B


Un dels grans misteris de la poesia anglesa moderna era quants inèdits guardava Philip Larkin als seus arxius. En vida, el poeta només va publicar quatre reculls breus, entre el 1945 i el 1974. La collita exigua ocupava exactament 154 pàgines de l'obra reunida pòstuma.

Després de la mort de Larkin, el 1985, els marmessors van posar mans a l'obra per satisfer la curiositat dels lectors i la seva set insaciable per disposar de més textos de l'autor. D'aquest afany va sortir l'estranya edició Collected poems (1988), en què el curador, Anthony Thwaite, va atrevir-se a desfer la unitat dels llibres publicats introduint-hi una bona colla de poemes inèdits. Davant de l'ultratge textual, els crits al cel es van sentir arreu del món de parla anglesa.

La unanimitat de les protestes van obligar Thwaite a rectificar amb una nova edició, el 2003, on respectava els llibres originals i recollia els inèdits en dos apèndixs. Tothom va aplaudir el volum. Però volien més Larkin. I van ser servits. L'any 2005, va aparèixer el gruixut volum Early poems and juvenilia [Poemes de joventut i juvenília], a cura de l'especialista i amic A.T. Tolley.

Al capdavall, però, els crítics i els lectors encara remugaven en privat i en públic. Exigien tot Larkin, un Larkin definitiu i ben editat en un sol volum. I voilà!, les seves reclamacions i pregàries han estat ateses més enllà del que mai es podia esperar. Faber & Faber, els editors de Larkin a partir del 1964, acaba de treure al mercat un atapeït volumot de 729 pàgines, The complete poems, una veritable obra completa, a cura del professor i estudiós Archie Burnett.

Una edició definitiva de l'obra poètica i la correspondència d'A.E. Housman a Oxford acrediten Burnett com un textualista de primera magnitud. Amb Larkin, Burnett s'hi ha posat amb gust i ganes. Cap larkinià s'atrevirà a obrir la boca mai més! La feina de Burnett és molt minuciosa. Ha buscat tots els poemes de Larkin, fins i tot aquells més personals i ocasionals, sovint incrustats a les cartes. Ha revisat tots els textos publicats a la llum dels manuscrits. Ha reunit tots els comentaris que Larkin va fer sobre els seus poemes en cartes, entrevistes, programes de ràdio, articles, crítiques, etcètera. El volum està estructurat en dues grans parts: els poemes (editats en llibre, no recollits, dispersos i inèdits) i els comentaris (notes explicatives, molt exhaustives, sobre tots els poemes, incloent-hi totes les variants), amb un colofó que recull els índexs de llibres no publicats i una cronologia completa.

Larkin sempre es burlava de la indústria acadèmica i editorial que s'havia muntat al voltant d'Eliot i Pound. I vet-ho que ell ha estat víctima de la mateixa indústria. Ara bé, coneixent la seva capacitat per la perversitat, de segur que riu tot cofoi des del més enllà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.