cultura

més. que

tall. vianda

Col·leccions decents i de 100 en 100

Cossetània, de Valls, va començar a publicar el 2010 la col·lecció De 100 en 100 i ja ha arribat al número catorze. És una sèrie en què els temes tractats i els tons que utilitzen els autors són força variables. Només cal respectar una cosa: han de ser llibres que proposin 100 el que sigui. Ni 99, com els noms d'Al·là, ni 101, com els dàlmates. El primer va ser 100 qüestions per entendre l'atmosfera (Jordi Mazon i Marcel Costa) i cal dir que el tema científic ha estat sovintejat, com ara 100 enigmes que la ciència (encara) no ha resolt i 100 mites de la ciència, tots dos de Daniel Closa, i, entre altres, el tretzè, 100 controvèrsies de la biologia. Cada cop més forts, més guapos i més intel·ligents, del nostre biòleg de capçalera David Bueno, que, com sempre, combina el rigor, les informacions interessants i una exposició de línia clara que facilita la comprensió per als neòfits.

També tenen títols més lleugers, com ara 100 motius per ser del Barça (Andreu González i Armando L. Castañeda), 100 trucs per arribar a final de mes (en temps de crisi) (David Escamilla i Humberto Salerno) i el darrer publicat, 100 ficades de peus a la galleda glorioses, de Jordi Cantavella. L'autor ens ofereix 25 anècdotes històriques, 25 de famosos i polítics (la secció més divertida) i 50 d'anònimes. Resumeixo una de les cent entrades: a la xilena Carolina Zúñiga, que es presentava a un concurs de miss, li van preguntar quina parella d'humans triaria per repoblar el món en cas d'holocaust nuclear: “El papa de Roma i la mare Teresa de Calcuta.” Seria millor tornar a començar des de l'ameba...

El quart títol de la col·lecció va ser 100 maneres de descobrir un crim (Moisés Peñalver) i podria estar relacionat amb Crims.cat, que publica Alrevès edicions i dirigeix Àlex Martín. “És una nova col·lecció de novel·la criminal en llengua catalana, amb voluntat d'englobar tot tipus d'etiquetes i subgèneres: negre, policíac, espionatge, detectivesc, enigma...”, explica el director, gran especialista en el gènere. Pensen publicar sis llibres l'any i s'han estrenat amb la reedició d'Història de mort, d'un dels nostres clàssics vius, Andreu Martín, i una obra inèdita d'Agustí Vehí, Torn de nit. Vehí és el darrer guanyador de Crims de Tinta amb Quan la nit mata el dia (La Magrana) i autor, entre altres, de Ginesta pels morts. Un blues empordanès (Mare Nostrum), una novel·la sembla que tan genial com introbable.

Els dos següents títols de Crims.cat seran traduccions: Crònica dels bons trinxeraires, de Mário Zambujal, i Pluja negra, de Flavio Soriga. Veient la força que ha aconseguit el festival BCNegra, és una col·lecció que tindrà el seu espai al mercat, segur. Les portades són fotos en què mana el color negre i destaquen títol i autor sobre fons groc. Per què s'ha de canviar el que funciona?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona