cultura

Novel·la

Jordi Capdevila

La ciutat inversemblant

Llegim en boca de la protagonista: “No t'enganyis, Santana. A Barcelona, precisament a Barcelona, el Sistema s'hi troba com a casa.”

El Sistema no és altre que la Camorra, afegeix Tuzza Talese, la protagonista principal de la novel·la de Xavier Bosch, Homes d'honor. Ella és a Barcelona per presentar un llibre d'èxit mundial que denuncia els secrets de la Cosa Nostra italiana, gràcies al seu matrimoni durant anys amb un dirigent mafiós, ara empresonat. En la seva nova vida, és una escriptora que ha de viure protegida dia i nit per dos policies i que a Barcelona haurà de canviar tres vegades de residència per fugir dels sicaris que la volen eliminar.

Tuzza Talese té concertada una entrevista amb el periodista televisiu Dani Santana, prou conegut pels lectors catalans com a protagonista de la novel·la anterior de Xavier Bosch, Se sabrà tot, que va guanyar el premi Sant Jordi del 2009 i que va ser molt ben acollida pel públic. Després d'abandonar el diari Crònica, que dirigia, Santana és en aquesta novel·la el reporter per excel·lència de la televisió a Catalunya, dirigint un programa de denúncia de molta audiència.

A més de divulgar i investigar els tentacles de la màfia a Barcelona, però, Santana i el seu equip de reporters investiguen també les noves revelacions que els arriben de l'incendi del Liceu, amb sospites que va ser provocat i no un fet fortuït, i que també deixa un regueró de víctimes. Paral·lelament fiquen el nas per valorar el grau d'honestedat d'un fictici heroi català, pare de l'alcalde de Barcelona, que va viure a l'exili, però que no era tan patriota com per fer-li els homenatges que li han dedicat arreu. Són tres històries enllaçades únicament per les investigacions de Santana i el seu equip, però que no tenen cap contacte entre elles.

Situacions histriòniques

La novel·la va saltant d'una història a l'altra amb un ritme trepidant i cada vegada amb més personatges i situacions histriòniques. Hi ha persecucions suïcides pels carrers de la ciutat, morts a dojo i xantatge de tots els poders, especialment del polític, perquè no surtin a la llum pública tots els draps bruts que es troben a les clavegueres de la ciutat, fins i tot les de la postguerra. Una Barcelona amb més trets comuns amb les ciutats nord-americanes de la llei seca de fa un segle que amb l'actual. Totes les històries estan farcides de personatges dels alts i baixos fons, però també de gent del carrer que aireja amb por fets transcendents, polítics corruptes i oportunistes de tota mena.

La trama té prou força perquè la varietat de personatges, fets i situacions, ben amanida amb una dosi considerable de sang i fetge, i sexe a dojo, ofereixi prou sorpreses, intrigues, traïcions i accions heroiques que puguin enganxar el lector. El llenguatge, directe i sense embuts, també agilitza un relat tan atractiu com inversemblant.

Perquè tot l'esforç de l'autor per recrear la Barcelona que descriu la novel·la i el seu esperit vital perd pistonada quan la ciutat dels fets que explica és totalment desconeguda, a les antípodes de la que patim i gaudim els ciutadans que hi vivim. Ja sabem que Barcelona ha deixat de ser la ciutat dels prodigis de fa un segle i la innovadora de fa només una trentena d'anys. Però la imatge d'una societat dominada per l'imperi de les màfies, dels xantatges de tota mena, dels polítics corruptes, de les vedets de best-seller, dels periodistes salvadors i de les persecucions de pel·lícula, no és la més versemblant per emocionar el lector.

És cert que la ficció pot superar sempre la realitat, però quan no es troben ni els punts de referència bàsics per interpretar-la, tota la realitat imaginada per la ficció té el perill de fondre's com un glaçó de gel a ple estiu. I tot per una qüestió de simple coherència narrativa.

Homes d'honor Autor: Xavier Bosch Editorial: Proa Barcelona, 2012 Pàgines: 318 Preu: 19 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda