cultura

Poesia

Jordi Llavina

La mirada aguda

És una poesia malenconiosa, per com aborda la desaparició d'un món

Al poble de Querol, a la comarca de l'Alt Camp, hi ha un paratge d'una bellesa serena i austera. L'església de Sant Jaume de Montagut el senyoreja. És el lloc que Josep Santesmases (Vila-rodona, 1951) ha convertit en substància poètica amb aquest llibre, els versos del qual de vegades fan venir al cap els de Pavese, l'eixutesa del país nadiu de l'autor de Treballar cansa. Altres vegades, fins i tot, els seus versos fan pensar en una ambició leopardiana. Això passa quan el poeta encara la contingència de l'home amb la meravella de la naturalesa, colossal i duradora, i quan, tot i la seva dèbil condició, l'home es fa gran, adquireix categoria de sublim, en reflexionar sobre el món que l'envolta, en fer-lo objecte de la seva sensibilitat.

Aquests, doncs, són uns poemes molt aferrats al país i al temps. I al temps en la doble accepció del terme: la cronològica i la meteorològica. Es tracta d'una poesia malenconiosa, per tal com aborda la desaparició d'un món (“als masos, els murs esdevenen pedres”), i perquè s'alça d'una terra d'on “fins i tot la mort ha fugit”. Hi ressona una mica el Villangómez d'El cop a la terra o de L'any en estampes. Obra ben travada, amb una innegable unitat de to, en què, ara i adés, s'advoca per revalidar la confiança en la paraula: “Tenim la paraula i la clara llum per desfer els miratges.” La llengua, però, pateix, i alguns versos de Santesmases recullen també aquest plany. Hi ha un poema magnífic sobre les muntanyes i els pobles del nostre país. El poeta deixa constància, amb el seu vers, de la bellesa del seu paradís particular.

És una poesia de vers ample, lent: “A boca de fosc les cuques de llum caminen pel cel / i els camps llaurats del misteri ens piquen els ulls.” A mi m'agrada que es reivindiqui l'observació atenta, fins i tot la que s'aplica damunt objectes o situacions que semblen refractaris al canvi, immutables en la seva pètria condició des de fa mil·lennis. Damunt aquest llit de pedra, passen els homes i les dones. De vegades, s'enamoren del país, i en fan versos, com Josep Santesmases.

El món des de l'agut Autor: Josep Santesmases Editorial: Arola Tarragona, 2011 Pàgines: 64 Preu: 12 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència