cultura

El Curt.doc en fa cinc

Tot està a punt per al V Festival de Curtmetratges Documentals de Vidreres, que tindrà lloc del 14 al 16 de juny

Cinc anys després d'aquella tarda d'estiu en què tres cerveses van ser suficients perquè tres amics creessin un festival a priori modest com és el Curt.doc a Vidreres, torna la cinquena edició d'una mostra cinematogràfica única a l'Estat i que ja està d'allò més consolidada. Una vegada més, vint obres han passat un dur tall –enguany s'ha superat amb escreix la recepció de treballs, amb un total de 280 curts– per poder aspirar als cinc premis que formen el palmarès (tres dels quals, en metàl·lic) d'aquest festival que és un perfecte baròmetre de l'estat del cada cop més puixant i creatiu gènere documental.

I si ha tornat a augmentar la quantitat de curts rebuts, també ho ha fet la diversitat dels països on s'han produït. Dels que han estat finalment seleccionats a competició i que es podran veure al llarg del divendres 15 i el dissabte 16 de juny (en quatre sessions d'una hora cadascuna), destaquen els provinents de Bèlgica (The heir) i Cuba (Maya), dos països mai vistos fins ara al festival. Amb més tradició, tornaran a aspirar als guardons dues produccions poloneses (Returns, Decrescendo), les nord-americanes The D train, de Jay Rosenblatt (director que es va presentar a les dues primeres edicions), i Legend: a film about Greg Garing; la irlandesa Rats island, la italiana I Lupi (The Wolves), l'holandesa Flying Annede, la finlandesa Old man and the lady i la palestina Susya.

Pel que fa a produccions catalanes, destaquen L'home màquina, d'Alfonso Moral i Roser Corella; Portless, de Talia Leibovitz, i L'equip petit, un treball de Roger Gómez i Dani Resines de gran ressò mediàtic.

L'entrega de premis tindrà lloc el dissabte 16 de juny, després de l'última sessió, i aquest any els entregarà un jurat compost pel productor Tono Folguera, el cineasta Isaki Lacuesta i el professor de la UdG Ramon Girona. Pel que fa al premi Nanook a una trajectòria, serà entregat a Pere Portabella, per la seva aportació avantguardista al gènere documental. L'habitual retrospectiva del cineasta tindrà lloc dijous, dia 14 (21.30 h), amb la projecció dels films Miró i Mudanza.

També com a activitats paral·leles, destaquen el Curt.doc Escoles, uns tallers de cinema que es faran a les escoles Salvador Espriu i Sant Iscle del municipi selvatà, i el Curt.doc Jove, que consisteix en un cinefòrum amb alumnes de l'Institut de Vidreres.

Homentage a ‘Nanook'

Per acabar, cal destacar que com a imatge gràfica –sempre d'allò més ben cuidada en aquest festival– ressalta la reformulació de Nanook mitjançant la composició de tres cartells que volen ser un homenatge al primer documental de la història, obra de Robert J. Flaherty, del qual pren nom l'associació que organitza aquest festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA