cultura

«La cultura és una important inversió en democràcia»

Fascinat per un món que ajunta màgia i tècnica a favor del coneixement, la capacitat crítica i l'espectacle, defensa una acurada formació dels joves en els codis del llenguatge audiovisual

Dirigeix el Museu des del dia de la seva inauguració, el 8 d'abril del 1998. Abans, però, es va passar tres anys catalogant i documentant el llegat de Tomàs Mallol, amb l'inestimable ajuda de la biblioteca que el mateix col·leccionista s'havia construït en la seva ingent tasca de localitzar totes les peces i elements diversos que acabarien configurant un dels més complets itineraris sobre la prehistòria del cinema i els seus inicis. Catorze anys després, Jordi Pons manté i encomana la fascinació per aquell món que va aconseguir unir tècnica i màgia en una etapa nova i estimulant i que, sense cap mena de dubte, s'ha fet un lloc gran que cal defensar dins l'àmbit de la cultura.

En l'era d'internet seria més fàcil, una col·lecció com aquesta?
Vols dir fer-la de nou? Crec que no. Malgrat els avantatges que ofereixen les webs especialitzades no podríem aplegar peces d'un valor tan extraordinari perquè a hores d'ara ja formen part de museus o són a mans privades. Girona pot estar molt satisfeta d'haver adquirit en el seu moment aquest important patrimoni, que entre molts altres, engrandeix la seva potència cultural.
Es diu que cinema és una gran porta oberta al coneixement del món.
Hi estic d'acord, i en aquest sentit, el trànsit de les ombres a la llum n'és una bona metàfora.
Del pas a la modernitat?
Sí, podem dir, a grans trets, que l'època que va veure néixer el cinema és una època que porta les llums de la raó i que va arraconant les tenebres de la ignorància, una època en què ja s'ha produït la revolució industrial i que avança cap a l'irrupció d'invents importants –el telègraf, el telèfon, el cinema, etc.– destinats a provocar grans canvis des del punt de vista tecnològic i social. Tot plegat fa que el món vagi apareixent davant dels ulls de la gent amb la seva grandesa i diversitat
Què aporta, actualment, el cinema, a la societat?
El que ha aportat sempre: formació, consciència crítica, entreteniment, gaudi de la bellesa. El cinema és cultura i la cultura és una important inversió en uns valors democràtics que són tan necessaris com el pa que mengem, una inversió que dóna feina a molta gent.
No és un luxe, per tant?
De cap manera, i hauria de tenir un tipus d'IVA reduït com en altres països europeus. El gust per la cultura s'educa propiciant el seu accés, no pas posant pals a les rodes.
El cinema perd espectadors?
Està en un procés de canvi, tecnològic i de costums, perquè molts joves es descarreguen pel·lícules per internet. Jo crec que per una banda l'assistència dels joves al cinema també s'ha d'estimular des de les aules i, per l'altra, proporcionar bona formació crítica sobre el llenguatge audiovisual que constitueix el seu món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós