cultura

pensament

Josep Borrell rep el premi Ferrater Mora

L'hi lliuraran demà en la jornada que la Càtedra Ferrater Mora ha organitzat a Girona amb motiu del centenari del pensador, dins d'una setmana plena d'activitats

El periodista Josep Borrell Bueno (1973), exdirector de Ràdio Marina i fundador de l'agència de comunicació La Selva Comunica, ha guanyat la segona edició del premi d'assaig Ferrater Mora, dotat amb 4.000 euros, que convoca la Càtedra Ferrater Mora de la UdG, dirigida per Josep-Maria Terricabras.

Josep Borrell, que actualment és doctorant de filosofia a la UdG, ha estat guardonat per unanimitat pel jurat que presideix la vídua de Ferrater Mora, Priscilla Cohn, per l'obra Del silici a la raó, en la qual l'autor relaciona el pensament de Ferrater amb l'actual revolució tecnològica que només va poder començar a intuir, ja que va morir el 1991. El llibre es publicarà en el seu original català, de la mateixa manera que la primera obra guanyadora del premi, La filosofía moral de J. Ferrater Mora, d'Óscar Horta, es va publicar en castellà.

Borrell rebrà el premi demà, a la una del migdia, en el decurs de la jornada que la càtedra ha organitzat a l'auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona per commemorar el centenari de Ferrater.

Jornada a Girona

La jornada, oberta a tothom i gratuïta, començarà a les onze del matí amb la interpretació a l'orgue de Souvenir, de John Cage –nascut també el 1912–, per Pau Riuró. Cinc minuts després es presentarà l'acte i hi haurà lectures de textos de Ferrater a càrrec de Cristina Cervià i Mònica Carbó. Una conferència de Terricabras precedirà la projecció de la pel·lícula Carmina Varia, de Ferrater, restaurada per la Filmoteca. Ferrater va rodar una trentena de films, entre curts i migmetratges, alguns dels quals van ser premiats en festivals de cinema amateur.

Dijous es farà una segona jornada, més acadèmica, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona, en què intervindran Pompeu Casanovas –en videoconferència des d'Austràlia–, Victòria Camps, Xavier Serra, Jordi Gràcia, Carlos Nieto, Xavier Rubert de Ventós i Salvador Giner.

Divendres, la Biblioteca de la UdG ha organitzat una jornada de portes obertes a la sala Ferrater Mora, de la biblioteca del campus del Barri Vell, on han tornat al seu espai original els més de 7.000 llibres i 160 col·leccions de revistes donats pel pensador, al costat d'alguns plafons sobre la seva vida i obra.

Dissabte i diumenge tindran lloc a La Mercè les primeres Jornades Animalistes de Girona, en què també participarà la vídua de Ferrater, ja que tots dos eren defensors dels drets dels animals.

LA FRASE

Ferrater tenia interès pel cinema, per la literatura, etc. Per això la càtedra és de pensament, no de filosofia
J.M. TERRICABRAS

Els “convidats” Pujols, Corredor, Bauman i Savall

La Càtedra Ferrater Mora prepara per als pròxims mesos dos simposis dedicats a Francesc Pujols i Josep Maria Corredor i dos seminaris a càrrec de Zygmunt Bauman i Jordi Savall, que es convertirà així en el cinquè català que passa per la càtedra –els altres són Josep Ferrater Mora, Lluís Santaló, Miquel Batllori i Josep Fontana– i en el segon músic, després de Michael Nyman.

Els dies 13 i 14 de desembre tindrà lloc el simposi Realitat i veritat en Francesc Pujols, a Martorell, la ciutat on va morir fa cinquanta anys “l'emperador Trajà de la filosofia”, segons Dalí, a qui la càtedra va dedicar, en la seva faceta d'escriptor, el seu últim simposi internacional.

El proper simposi internacional estarà centrat en la figura de Josep Maria Corredor (Girona, 1912-Perpinyà, 1981), escriptor i pedagog que, a l'exili, va ser secretari particular de Pau Casals, traductor de l'ONU i autor del llibre Converses amb Pau Casals (1954). En el seu centenari, se'l recordarà a Girona amb diverses iniciatives, com ara una exposició al Museu d'Història de la Ciutat, un concert a l'Auditori, la reedició de Converses... (Edicions de la Ela Geminada) i la publicació d'una antologia dels seus articles periodístics (A Contra Vent).

El juny vinent, el sociòleg i filòsof polonès Zygmunt Bauman (1925), autor de Vida líquida, oferirà un seminari a Girona, amb la professora Aleksandra Jasinska-Kania. I del 13 al 15 de novembre del 2013 Savall oferirà sis lliçons teòriques sobre la música que ha recuperat de l'oblit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona