la contra

Refent el mur de Berlín

L'artista de Roquetes Ignasi Blanch, l'únic de l'Estat espanyol que va ser seleccionat per pintar un tram del mur berlinès, torna ara a la capital alemanya per repintar la seva obra

Quan va caure el mur de Berlín, el 9 de novembre del 1989, ja feia un any que residia a la capital alemanya. L'artista de Roquetes Ignasi Blanch estava just al lloc precís i en el moment ideal i, quan es va obrir un concurs entre artistes d'arreu del món per tal de conservar en els llimbs de l'art una part d'aquesta dolorosa tàpia, Blanch no va dubtar. Es va presentar a la convocatòria i va acabar sent l'únic representant català i de l'Estat espanyol del projecte cultural internacional East Side Gallery. Un projecte en què es convidava més de cent artistes d'arreu del món a pintar el tram més llarg del mur de Berlín que quedava dempeus només com a símbol, «com a record i testimoni del que va significar».

El projecte va ser una idea de l'associació privada Wuwa i de la galerista Christine MacLean, ara desvinculada de la iniciativa. La idea era salvaguardar 1,3 quilòmetres de l'antiga barrera i cedir-la a artistes de 24 països diferents perquè expressessin a través de l'art el seu sentiment «respecte a aquesta paret de ciment que durant 28 anys va dividir famílies, amics i, en definitiva, una ciutat sencera», segons Blanch. En el tros de mur que li va tocar, Blanch va pintar l'obra Parlo d'amor, una pintura en tons negres, grisos i ocres que representa tres rostres que reflecteixen el sentiment particular de l'artista respecte a l'amor. L'obra, segons l'artista roquetenc, llança un missatge clar: «Estima com vulguis, viu com vulguis i deixa viure.» Aquesta és la filosofia de vida que volia i vol transmetre l'artista.

Com que el ciment s'ha anat deteriorant amb el pas del temps, i en conseqüència també els grafits que s'hi havien estampat, ara, quan ja és a les portes la commemoració del vintè aniversari de la caiguda del mur, calia posar-se mans a l'obra per tal de conservar el que s'ha convertit en un dels principals atractius turístics de Berlín. Per això, vint anys després, Ignasi Blanch tornarà a Berlín. Entre el 28 de juliol i el 5 d'agost repintarà el seu mural sobre el mur, que ara s'ha restaurat per tal de deixar-lo amb la cara neta per a la commemoració, el 9 de novembre. Tots els artistes que van prendre part en el projecte han tornat a encara-se al mur. Per tal de reproduir l'obra de forma idèntica, Ignasi Blanch treballarà de nit: projectarà diapositives de la seva obra, en tornarà a dibuixar els traços i, durant el dia, pintarà el mural tal com ho va fer l'any 1990. «És com si tornéssim a fer el mur de nou», assenyala l'artista, que també destaca que el col·lectiu d'artistes, presidits pel germanoiranià Kani Alavi, han iniciat els passos per intentar que aquesta galeria d'art a l'aire lliure sigui reconeguda com a patrimoni de la Unesco.

La pintura d'Ignasi Blanch, que ocupa una superfície de 3,5 x 5 metres, es pot veure també a la seva ciutat natal, Roquetes, on, gràcies a la col·laboració del Consolat General d'Alemanya, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de la ciutat, l'any 2000 es va reproduir, a escala real, el tros de mur amb el mural.

L'artista, que actualment resideix a Barcelona i treballa com a professor d'il·lustració, a més d'haver il·lustrat diversos llibres infantils, reconeix que prendre part en aquest projecte a Berlín li ha proporcionat una «gran projecció exterior i molts contactes a l'estranger». No en va, també ha estat l'artista escollit per il·lustrar els cartells dels actes de commemoració de la caiguda del mur berlinès que han organitzat l'Institut Goethe, a Barcelona, i l'Instituto Cervantes, a Berlín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda