Art

ART

Els plafons ceràmics de la Casa Natal Salvador Dalí ja son del Museu de l’Empordà

Els plafons foren realitzats pel ceramista Josep Vilà Clara a finals de la dècada de anys 50 per a la Sastreria Rich

La rajoles ceràmiques s’han pogut conservar íntegrament i ja es troben a les dependències de l’Ajuntament

Aquesta setmana han finalitzat els treballs de conservació i recuperació dels plafons ceràmics que es van localitzar durant les obres de rehabilitació i museïtzació de la Casa Natal Salvador Dalí. Aquesta decoració –realitzada a finals dels anys 50 del segle passat– es va trobar en retirar uns rètols de la Sastreria Rich, en dues llindes de la façana de l’edifici on va néixer l’artista figuerenc en el carrer Monturiol. En no formar part de l’edifici originari, però sí del patrimoni de la ciutat, s’ha cregut oportú retirar-los i que passin a formar part de la col·lecció del Museu de l’Empordà.

Sota la supervisió de la restauradora del Museu de l’Empordà, Judit Birosta, els plafons s’han pogut preservar íntegrament. Per protegir la superfície de les rajoles ceràmiques s’hi van aplicar una gasses i es va repicar la vorada que, gràcies a la facilitat d’accessibilitat tant per la part frontal com la posterior, ha fet possible que s’hagin pogut recuperar d’una sola peça. Per garantir la conservació, s’han guardat en una plataforma de fusta i ja s’han dipositat a les dependències de l’Ajuntament.

Aquests plafons ceràmics foren realitzats pel reconegut ceramista Josep Vilà Clara (Palamós, 1910 – la Bisbal d’Empordà, 1989) a finals de la dècada dels anys 50 del segle passat, com a rètol de la Sastreria Rich, que posteriorment es van cobrir amb un altre cartell. Dividits en dues llindes, s’hi representa el treball de sastreria: des de l’adquisició de la matèria prima, la llana, amb la representació d’ovelles i pastor; fins al cardat i els treballs de transformació en peça de roba. Flanquejant les escenes hi ha elements decoratius florals.

Josep Vilà Clara va ser una figura transcendent en la història moderna de la ceràmica i un dels pioners de fer el pas de la terrissa tradicional a la ceràmica d’autor considerada com a objecte d’art. Va ser el fundador d’una de les empreses familiars més representatives de la ceràmica bisbalenca contemporània, Vilà Clara Ceramistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona