Patrimoni

ARQUEOLOGIA

Descobreixen una gran residència aristocràtica indigeta a Ullastret

Estaria construïda a finals del segle V o principis del IV aC

Fins ara s’han excavat sis recintes d’aquest edifici ubicat a la zona del Puig de Sant Andreu

Les excavacions al poblat ibèric d’Ullastret han localitzat una gran residència aristocràtica construïda a finals del segle V o principis del IV aC. L’edifici s’ubica en una zona de 725 metres quadrats en un espai d’expansió urbana del nucli original del segle VI aC del Puig de Sant Andreu i, fins ara, s’han excavat sis recintes fins a nivells d’abandonament de la segona meitat del segle II aC. L’objectiu és continuar l’excavació en un futur per entendre l’origen, l’evolució i el final de la trama urbana així com del sistema defensiu d’aquesta zona de la ciutat. També està previst adequar-la per a la visita.

L’accés a aquest edifici es feia a través d’una porta secundària, oberta directament a la muralla, al costat de la qual es varen trobar l’any 1969 diversos cranis i armes a l’interior d’una sitja. La troballa d’aquestes restes es vincula a la pràctica ritual que consisteix en l’exhibició del cap i les armes de l’enemic vençut com a un trofeu de guerra.

Els investigadors creuen que probablement aquesta troballa dels anys seixanta estigui relacionada amb aquest edifici aristocràtic, tot i que al seu interior encara no s’hi han localitzat restes arqueològiques d’aquest tipus.

La troballa s’emmarca en la campanya d’excavacions que s’han fet al jaciment entre el gener i el febrer d’aquest any. Concretament a la zona de l’istme de l’assentament indiget del Puig de Sant Andreu per part del Grup de Recerca sobre l’Arqueologia de la Complexitat i els Processos d’Evolució social (GRACPE-Protohistòria, Món Antic i Colonitzacions) de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Els treballs es van iniciar el 2017 amb la realització d’una prospecció geofísica i van continuar el 2018 amb l’estudi de les estructures i dels materials mobles exhumats durant les intervencions del Dr. M. Oliva a les dècades dels anys seixanta i setanta del segle XX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera