Altres

tot recordant

Andreu Castillejos, artista social i solidari

El fotògraf i pintor valencià va captar amb la seva càmera el Misteri d’Elx durant més de quatre dècades i va ser professor de pintura al col·legi Eugeni d’Ors i a l’escola de l’Hort del Xocolater

Avui fa exactament una dècada que ens va deixar l’artista valencià Andreu Castillejos i Furió, pintor, fotògraf i activista de moviments socials. A part de la seva prolífica producció fotogràfica i pictòrica, també va exercir una intensa labor social i solidària en organitzacions de suport a Amèrica Llatina, Palestina (va participar en una expedició de la Flotilla de la Llibertat) i moviments ciutadans.

Nascut a Elx l’any 1942, va començar a treballar als deu anys en un taller de fosa. El 1966, amb 24, va fer la primera exposició a Cartagena. Dos anys més tard, el 1968, va començar un viatge pel continent europeu des de París, en què la majoria d’etapes les feia amb autoestop per desplaçar-se a diversos llocs on trobar inspiració i millorar la seva tècnica mitjançant l’observació de la naturalesa. Artista autodidacta i compromès, al llarg de la seva carrera artística sempre tenia present els marginats i oprimits, enfront d’una societat que considerava injusta.

Des de la dècada dels anys setanta, Castillejos va ser un dels principals difusors del Misteri d’Elx (també anomenat localment la Festa), una obra teatral que representa la mort, assumpció i coronació de la Mare de Déu i que se celebra a la ciutat valenciana des de finals de l’edat mitjana. És l’únic drama de tècnica medieval que s’ha representat ininterrompudament des de fa més de cinc-cents anys i que, per aquest motiu, va ser declarat patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco el 2001. A través de la seva obra fotogràfica, l’artista va aconseguir donar una visió renovada de la Festa. Aquesta dedicació al Misteri el va portar a fer-ne exposicions i retrospectives, com ara Món i misteri de la Festa d’Elx, l’any 1986, impulsada per la Generalitat Valenciana.

També va ser reconeguda amb diversos premis estatals, com ara el del Saló de Bocairent, el del Saló de l’Escala a Girona, el del Saló d’Eibar, el del Saló de Tarragona i el primer premi en el certamen convocat per l’editorial de Barcelona Grup del Llibre. Moltes de les seves obres s’han reunit en diversos llibres sobre la ciutat i el Misteri.

Durant la dècada dels anys vuitanta, va ser professor de pintura al col·legi públic Eugeni d’Ors i, més tard, a l’escola de pintura de l’Hort del Xocolater d’Elx. L’any 1987, va fundar juntament amb Joan Llorens i Casto Mendiola el grup anomenat Esbart Zero, amb què va fer exposicions a països com ara Nicaragua, Dinamarca, l’Estat francès i Cuba.

Anys més tard i després de diversos viatges, el 2005, va presentar al centre de congressos Ciutat d’Elx una exposició retrospectiva amb fotografies sobre la Festa, del patronat de la qual va formar part. L’any següent, va ser l’encarregat d’elaborar el cartell de les Festes d’Agost i el disseny del tradicional ventall per a les representacions del Misteri. També va fer una de les Dama d’Elx gegants amb motiu del retorn del bust ibèric, l’any 2006.

Com a pintor, Castillejos va participar en exposicions individuals i col·lectives. Ara com ara, la seva obra s’ha exposat en museus i sales d’arreu de tot l’Estat espanyol: el Museu Popular d’Art Contemporani de Vilafamés, el Museu d’Art Contemporani d’Elx, el Museu d’Art Contemporani de l’Alt Aragó, el Museu San Telmo de Sant Sebastià i el Museu Estatal de Dibuix Castell de Larrés d’Osca, entre altres.

Finalment, va morir el dia 11 de desembre del 2013, als 71 anys, a l’hospital de Sant Vicent del Raspeig. En aquell moment, l’artista es trobava ingressat al centre hospitalari a conseqüència d’un ictus que havia patit i de què no va arribar a recuperar-se. Cinc anys després de la seva mort, el 3 de febrer del 2017, l’Ajuntament d’Elx va adoptar la decisió de canviar el nom del carrer del municipi anomenat José María Pemán pel d’Andreu Castillejos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona
cultura

Nova passarel·la per veure millor les petjades de dinosaure al jaciment

Fumanya
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona
François Cluzet i Thomas Lilti
Protagonista i director de ‘Los buenos profesores’

“Els actors i directors cuidem l’estat d’ànim de la gent”

Donostia

El jove jazz català conquereix Nova York i Amsterdam

Girona