cultura

ara. hi

que. penso

Estirant el fil d'un dia

Algú sap qui és nebot
de l'actor José Ferrer, guanyador d'un Oscar per la seva representació de Cyrano?

A


Al final d'aquest article us explicaré una trampa d'articulista, com aquells prestidigitadors que fan un joc de mans i després expliquen el truc. Un dels fàcils. Abans, però, vull felicitar el narrador Sergi Pàmies, que avui fa 52 anys: va néixer a París el 1960. París, capital de França, un país aliat nostre en alguns moments de la història. Com ara el 1641 quan, un dia com avui, les tropes franceses i les catalanes van derrotar l'exèrcit castellà de Felip IV a la batalla de Montjuïc, en la Guerra dels Segadors.

Seguint amb els francesos i fent volar coloms, us imagineu que Espanya ens deixés de robar perquè... ens robés França? Doncs això va passar el 1812, quan Catalunya va deixar d'estar annexionada a Espanya perquè França va decretar la nostra annexió i la subdivisió del país (nostre) en quatre departaments: Segre, Ter, Boques de l'Ebre i Montserrat (avui, per cert, és Sant Titus, que no era una colla de sants petits sinó un bisbe de Creta). Abans les coses es podien fer així: ara t'annexiono perquè em passa pels œufs.

I continuem a França, a la literària. Edmond Rostand, el 1897, va presentar al públic Cyrano de Bergerac, amb un protagonista basat en un poeta homònim real, coetani de Molière. Força actors han fet de Cyrano a la gran pantalla (vull dir al cinema, perquè ara estan de moda uns pantallots de televisor que provoquen mareig només de mirar el Telenotícies vespre). Un dels que van encarnar l'inoblidable home del nassot i la verbigràcia va ser José Ferrer, nascut a Puerto Rico el 1909. L'actuació li va valer, el 1950, l'Oscar –estatueta amb un noi que se l'agafa amb totes dues mans (l'espasa) i que li arriba a terra (també l'espasa)–, l'únic de la seva carrera que, per cert, es va estroncar un dia com avui del 1992. Amb estroncar vull dir que Ferrer es va morir, a Florida.

I sabeu qui és nebot seu? George Clooney! Ferrer es va casar amb la cantant i actriu Rosemary Clooney, germana del pare de George, Nick Clooney, presentador de televisió a Cincinnati, una ciutat de l'estat d'Ohio, als Estat Units, país que un dia com avui, però del 1837, va incorporar Michigan, el 26è estat, una península just al nord de Cincinnati.

Un dia com avui, del 1788, els britànics van amarrar a Austràlia un vaixell ple de presidiaris amb la intenció de colonitzar-la. I ho van fer. I alguns descendents d'aquella colla d'arreplegats demostren que no va ser un mal experiment: Kylie Minogue, Casey Stoner, els Radio Birdman, Mel Gibson, Elle McPherson, Russell Crowe, Nicole Kidman, Hugh Jackman (que van rodar junts precisament Australia)... Ah, i Paul Hogan, el Crocodile Dundee.

I ara, allò que he promès a l'inici. Hi ha articulistes, dels bons i tot, que es nota quan no tenen un tema de pes i allargassen una anècdota escardalenca. Si toques molts temes, ets dispers però més distret. Un dels recursos per omplir l'espai assignat, quan per motius que no vénen al cas has d'escriure l'article en un dir sant Timoteu (per cert, avui se celebra), és buscar les efemèrides i estirar el fil del dia, en aquest cas del 26 de gener, Diada del Soldat Català, que ni sabia que existís: ni la diada ni el soldat. On era tal dia com avui, però del 1939, quan les tropes franquistes van envair Barcelona? Mort, ja era mort, pobre, com aquest article.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic