cultura

Biografia

Escenificar la història

Entre els anys 1974 i 2008, Francesc Galmés va ser, successivament, el responsable de protocol de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat provisional i de l'Ajuntament de la capital catalana. Això vol dir que va treballar al servei de figures tan antagòniques i rellevants com Juan Antonio Samaranch, Josep Tarradellas, Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu. I que va viure al seu costat molts dels esdeveniments crucials de la història recent d'aquest país, contribuint a donar-los forma mediàtica i una projecció pública convenient.

Quan Esteve Riambau [a la foto], historiador del cinema i actual director de la Filmoteca de Catalunya, va llegir la notícia de la jubilació de Galmés, va pensar que calia fer un llibre sobre la seva vida i la seva trajectòria professional. El resultat és El poder de les formes. Francesc Galmés i l'art del protocol, i el mateix autor explica la motivació que el va empènyer a fer-lo en una breu introducció: “El protocol utilitza recursos similars als del cinema i el teatre per consolidar el poder de les formes en el gran teatre social que és la política.”

A primer cop d'ull, una biografia dedicada a un professional del protocol, el qual és, a més, tan neutral, discret i poc tafaner com es podia esperar, no sembla d'allò més apassionant. Tanmateix, aquesta biografia presenta un interès notable. En bona mesura, el mèrit correspon a Riambau, que ha sabut articular un relat diferent sobre alguns dels episodis més importants de la Barcelona i la Catalunya de les últimes dècades: el retorn de Tarradellas, l'organització dels Jocs Olímpics del 92, les visites de personalitats de renom internacional, el Fòrum de les Cultures, etcètera.

Una altra bona part de l'interès del llibre, però, recau en la figura de Galmés, el testimoni omnipresent i alhora l'escenificador invisible, que es revela un home pulcre i lliurat a la feina, pacificador, partidari del sentit comú i capaç de treballar amb superiors tan dispars com els esmentats. Un llibre, en fi, amè i substanciós.

El poder de les formes. Francesc Galmés i l'art del protocol Autor: Esteve Riambau Editorial: La Magrana Barcelona, 2011 Pàgines: 299 Preu: 24 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA