cultura

literatura

‘Muerte por funky', una novel·la amb banda sonora

Jordi Casals, resident a Figueres, debuta amb una història d'antiherois a la Barcelona dels anys noranta plena de referents musicals

Casals és també el cantant d'El Impasible Jack Kirby

Encara que ho pugui semblar, pel títol o la portada, Muerte por funky (Laertes) no és una novel·la negra o, si més no, no és una història convencional de lladres i serenos. El més negre que té la primera novel·la de Jordi Casals i Merchán (Barcelona, 1976) és l'humor, i també és negra bona part de la música que s'hi escolta. Cadascun dels seus més de trenta capítols està encapçalat pel títol d'una cançó de Dinah Washington, Quincy Jones, Sly & The Family Stone, Maceo Parker, Kool & The Gang, Jamiroquai i fins tot Zappa i The Doors. No tot és funky, com es pot veure, però tot és música que apassiona Casals, per un motiu o un altre. El protagonista de la seva novel·la, conegut amb l'àlies d'El Eutanasio, és també un melòman combatiu i exerceix com a mànager d'una banda de música negra (Funktastic Four) que neda contra corrent en la Barcelona mestissa de mitjan anys noranta, ocupada pels hereus de Manu Chao, però El Eutanasio és també un sicari que mata només els suïcides que contracten els seus serveis, sempre que li donin una bona raó per fer-ho.

A més de ser professor de llengua i literatura castellana a l'institut Cap Norfeu de Roses, Casals és també músic i ha format part de diverses bandes com ara Soul Taja, Komando Moriles –va ser l'últim cantant del grup bisbalenc– i Belafonte, i ara és el vocalista de la banda figuerenca EI Impasible Jack Kirby, una formació que barreja rock, metal, funk i rap i que homenatja amb el seu nom el creador d'Els 4 Fantàstics i altres superherois de Marvel.

“Jo no volia que els meus personatges fossin ni herois ni supermalvats, sinó antiherois cínics i contradictoris, perquè són molt més divertits”, diu Casals sobre els personatges de Muerte por funky, una novel·la publicada al juny que va pel camí d'exhaurir la primera edició de 800 exemplars. Casals continua escrivint –vol mantenir els encapçalaments musicals dels capítols com a marca de la casa– i el seu grup, després d'haver guanyat el concurs Aromúsica de Platja d'Aro –el premi, tres dies de gravació a Music Lan–, tocarà el 28 de setembre a Santa Eugènia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera