Economia

pagesia

Agricultura i citricultors acorden impulsar la IGP clementines de l'Ebre

El segell de qualitat es va crear el 2001 però els productors gairebé no l'han feta servir

Els cítrics s'inclouran en l'Observatori Agroalimentari de Preus

El Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura i els pro­duc­tors de cítrics ebrencs han acor­dat impul­sar la indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP) cle­men­ti­nes Ter­res de l'Ebre. Amb el segell de qua­li­tat, que es va crear el 2001, es podrien eti­que­tar la major part dels 160 mili­ons de qui­los de man­da­ri­nes que es pro­du­ei­xen al Baix Ebre i Montsià, però que pràcti­ca­ment mai s'ha fet ser­vir. Les difi­cul­tats per tro­bar dis­tribuïdors que apos­ten per la IGP i l'aposta dels pro­duc­tors per la marca blanca han estat els prin­ci­pals entre­bancs amb què ha topat aquest segell de qua­li­tat. “Els magat­zems han d'apos­tar per la IGP i l'admi­nis­tració s'ha com­promès a aju­dar-nos en cam­pa­nyes de pro­moció”, ha expli­cat el res­pon­sa­ble del sec­tor dels cítrics d'Unió de Page­sos (UP), Car­los Roig.

La IGP cle­men­tina de les Ter­res de l'Ebre no es pro­mo­ci­o­narà només al mer­cat de pro­xi­mi­tat, sinó que també es farà en les expor­ta­ci­ons, on es comer­ci­a­lit­zen la major part de les man­da­ri­nes produïdes a l'Ebre. La pro­moció i impuls de la IGP es farà de manera com­ple­mentària a la marca reserva de la bios­fera.

Al marge de l'impuls a la IGP, Agri­cul­tura pre­veu altres actu­a­ci­ons per pal·liar la crisi per què passa el sec­tor dels cítrics. En aquest sen­tit, tant l'admi­nis­tració com el sec­tor tre­ba­lla­ran con­jun­ta­ment per millo­rar l'estruc­tu­ració i orga­nit­zació del sec­tor amb l'objec­tiu de sol·lici­tar la cir­cums­cripció econòmica en cítrics, tal com ja s'ha fet en la fruita dolça. Així, si més d'un 50% de les orga­nit­za­ci­ons de pro­duc­tors de frui­tes i hor­ta­lis­ses (OPFH) de cítrics s'asso­cien en una cir­cums­cripció única, poden mar­car cri­te­ris de qua­li­tat i preus d'obli­gat com­pli­ment per tot el sec­tor. A més, el 2018 el Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura s'ha com­promès a incloure els cítrics en l'Obser­va­tori Agro­a­li­men­tari de Preus, per evi­tar els bai­xos preus d'aquesta cam­pa­nya.

LA XIFRA

160
milions
de quilos de mandarines s'han produït aquesta campanya a les Terres de l'Ebre.

La producció de Sud-àfrica augmentarà

La competència de les mandarines procedents de Sud-àfrica van provocar un enfonsament de preus a l'inici de campanya que va perjudicar els productors ebrencs. És una situació que el sindicat agrari UP alerta que es repetirà el pròxim mes d'octubre. “La producció de Sud-àfrica es multiplicarà per sis”, ha dit Roig. La introducció de plagues com la taca negra o el greening també preocupa els citricultors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia