Economia

empresa

Fals autònom, explotat real

Le Porc Gourmet coacciona els treballadors perquè canviïn de cooperativa i així esquivar la llei

Si a Osona, entre els anys 2008 i 2016, els treballadors autònoms van incrementar-se un 200% –gairebé 2.000 treballadors més–no és perquè els seus habitants tinguin un accentuadíssim esperit emprenedor. La causa, almenys en el sector carni, s’ha d’anar a buscar a les falses cooperatives, sostingudes per falsos autònoms que són veritables treballadors explotats. Aquesta és la mà d’obra que avui fa rutllar l’escorxador Le Porc Gourmet (Grupo Jorge), a Santa Eugènia de Berga. Del miler de treballadors que intenten guanyar-s’hi la vida amb jornades laborals i sous indignes, 980 pertanyen a falses cooperatives (Clavial i TAIC) i només 20 són treballadors fixos.

Estan acostumats a treballar sota l’amenaça de represàlies, i l’última és ben recent. Segons explicava aquest dijous Toni Iborra, advocat del sindicat COS, Le Porc Gourmet en aquest moment està pressionant els treballadors de les dues cooperatives amb què té contracte de prestació de serveis perquè canviïn de cooperativa (i s’associïn a una d’espanyola), perquè de complir la llei de cooperatives de Catalunya no en volen ni sentir a parlar. Segons Iborra, a Clavial –que s’havia compromès a seguir la llei catalana– se li acaba el contracte amb l’escorxador osonenc el mes que ve i “als treballadors que es resisteixin a canviar de cooperativa els faran fora”. Uns 500. Als falsos autònoms de TAIC els han coaccionat perquè s’integrin a la cooperativa Auga, de Lugo.

Els treballadors de les falses cooperatives –gairebé tots d’origen estranger– els últims anys s’han guanyat a pols petits avenços en el seu apoderament, amb vagues i assembles. A Clavial el mes passat es va aprovar que l’1 d’abril els treballadors passarien al règim general. Una proposta de la qual Mari Moyano, secretària general de la UGT a Osona, recela: “Potser ho faran amb alguns, però no pas amb tots”, deia aquesta setmana. A TAIC s’havia aprovat que aquest any tinguessin vacances pagades, “però amb un canvi de cooperativa perden guanys i drets”, indicava Iborra.

D’autònoms, els treballadors de les falses cooperatives en tenen ben poc, excepte la mínima cotització que es poden permetre pagar a la Seguretat Social i tots els inconvenients de tenir una major desprotecció social que un treballador del règim general. No tenen dret a atur i, “i si agafes una baixa, quan tornes no tens el lloc de treball”, subratllava Moyano. Ella confia que aquest febrer es puguin reprendre les converses amb la taula del sector carni, perquè de moment tot està aturat –els inspectors no fan revisions a les empreses– i la llei de cooperatives és paper mullat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona
unió europea

Brussel·les acusa Apple d’incomplir la llei europea de competència amb l’App Store

barcelona
Carme Ponsa
Presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

“El Maresme turístic ha de ser més conegut internacionalment”

Malgrat de Mar