Economia

GERARDO BONET

GERENT DE LA FEDERACIÓ DE PRODUCTORS DE MOL·LUSCOS DEL DELTA DE L’EBRE

“El cranc blau ha arrasat el cultiu de cloïssa a la badia del Fangar”

Fepromodel agrupa 45 aqüicultors amb una producció anual de 3,5 milions de quilos de musclos i 400.000 quilos d’ostra, que perilla pel canvi climàtic i la falta de qualitat de l’aigua

Qui forma la taula de cogestió de l’aqüicul­tura i amb quin objec­tiu s’ha creat?
Va ser una pro­posta del direc­tor gene­ral de Pesca després dels estu­dis rea­lit­zats al Fan­gar i els Alfacs per con­cre­tar les actu­a­ci­ons que s’han de fer a les badies. La taula està for­mada per la direcció gene­ral de Pesca, un repre­sen­tant del món científic, un altre de les con­fra­ries de pes­ca­dors, dos de Fepro­mo­del i un parell de pro­duc­tors de cada badia.
Què diuen els estu­dis que s’han fet de les badies?
Els estu­dis posen de mani­fest allò que els pro­duc­tors fa anys que sabem: la falta de reno­vació de l’aigua. Una pro­blemàtica que es pot cor­re­gir amb dife­rents mètodes: incre­men­tant l’apor­tació d’aigua dolça, el dra­gatge de la bocana de la badia i el tren­ca­ment de la part més estreta per per­me­tre entrar l’aigua del mar. S’ha acor­dat ini­ciar les actu­a­ci­ons per la pro­posta que com­porta menys inversió, que és l’incre­ment de l’apor­tació d’aigua dolça. Es tracta de fer una millor gestió de l’aigua.
I amb les apor­ta­ci­ons d’aigua dolça es millo­rarà la qua­li­tat de l’aigua de les badies?
Una vegada ho posem en pràctica caldrà valo­rar si és sufi­ci­ent o si cal empren­dre altres actu­a­ci­ons. D’aquí a tres mesos ens tor­na­rem a reu­nir.
L’apor­tació d’aigua dels canals per­metrà reduir la tem­pe­ra­tura de l’aigua a l’estiu?
Aug­men­tarà l’oxi­ge­nació perquè hi hau­ria més movi­ment d’aigua però reduir la tem­pe­ra­tura és molt com­pli­cat. El canvi climàtic ens afecta de ple: hem pas­sat de tenir un epi­sodi de mor­ta­li­tat de la pro­ducció cada qua­tre anys a tres mor­ta­li­tats cada qua­tre anys. Això ens ha obli­gat a can­viar el sis­tema de tre­ball.
Quins can­vis hi heu introduït?
Molts pro­duc­tors han dei­xat de pro­duir la cria de mus­clo per evi­tar els epi­so­dis de mor­ta­li­tat, sobre­tot als Alfacs, i com­pren la lla­vor a Itàlia d’una mida més gran per començar la cam­pa­nya més aviat.
Els aqüicul­tors també patei­xen pels depre­da­dors.
El canvi climàtic també com­porta més presència d’espècies inva­so­res. Dar­re­ra­ment hi ha un incre­ment nota­ble de la població de cranc blau, que ha arra­sat el cul­tiu de cloïssa a la badia del Fan­gar. Ha pro­vo­cat la ruïna del prin­ci­pal pro­duc­tor. Per man­te­nir el cul­tiu calia empren­dre unes mesu­res de pro­tecció, per evi­tar que el cranc blau es mengés les cloïsses, que no eren ren­di­bles. I estem pre­o­cu­pats per si el cranc blau es men­jarà la pro­ducció de les mus­cle­res, tot i que està pro­te­gida.
Els trac­ta­ments con­tra el car­gol poma us per­ju­di­quen?
Ens per­ju­dica l’asse­ca­ment dels camps perquè implica menys apor­tació d’aigua dolça. És necessària una gestió inte­gral del Delta, tenint en compte tots els sec­tors que hi con­vi­uen.
Què dife­ren­cia el mus­clo del Delta del d’altres llocs?
El gust que té de mar, una tex­tura més agra­da­ble i la seua resistència al tau­lell de venda. Ara estem tre­ba­llant en la cre­ació d’una deno­mi­nació d’ori­gen pro­te­gida (DOP), pen­sem que és l’única alter­na­tiva per defen­sar la nos­tra pro­ducció. La pro­ducció de mus­clo al delta de l’Ebre és molt arte­sa­nal i hem d’acon­se­guir dife­ren­ciar-lo perquè el con­su­mi­dor esti­gui dis­po­sat a pagar més. Són neces­sa­ris uns con­trols més estric­tes per evi­tar que es comer­ci­a­litze com a mus­clo del Delta aquell que no ho és.
El turisme a les mus­cle­res té pos­si­bi­li­tats de créixer?
No som par­ti­da­ris de la mas­si­fi­cació. Hi ha pro­duc­tors interes­sats a aug­men­tar l’oferta, però des de Fepro­mo­del no volem que hi hagi molta acti­vi­tat turística a les mus­cle­res, on l’acti­vi­tat prin­ci­pal ha de ser la pro­ducció. Ara hi ha dues mus­cle­res als Alfacs que s’hi dedi­quen i una al Fan­gar, crec que l’ideal seria dos o tres a cada badia.
Com poden els pro­duc­tors diver­si­fi­car la pro­ducció?
La pro­ducció de mus­clo és molt esta­ci­o­nal, es con­cen­tra en tres mesos i això fa que els pro­duc­tors vul­guin diver­si­fi­car el negoci. D’aquí la nos­tra aposta pel cul­tiu de cloïssa, que final­ment no ha estat via­ble, també pro­mo­ci­o­nem la pro­ducció d’ostra, que sí que es pro­du­eix tot l’any i l’últim any les ven­des han aug­men­tat un 36%. La venda directa, la res­tau­ració i les depu­ra­do­res també són un com­ple­ment per al sec­tor.
La ins­tal·lació de mus­cle­res es pot ampliar?
Actu­al­ment hi ha 90 mus­cle­res als Alfacs i 78 al Fan­gar. Un estudi de l’IRTA indica que als Alfacs es podria créixer però tenim la limi­tació per la tem­pe­ra­tura de l’aigua. També hi ha un altre estudi que sosté que les mus­cle­res del Fan­gar estan mal ubi­ca­des, però can­viar-les seria molt com­pli­cat i supo­sa­ria una gran inversió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia