La crisi fa que es dupliqui el nombre de joves que són a l'atur a Barcelona

Per primer cop en deu anys, el 2009 el nombre de persones emancipades va començar a retrocedir

La crisi s'ha acarnissat especialment amb els joves i Barcelona no n'és l'excepció: l'any 2009 es va tancar amb més de 19.300 joves a l'atur, el doble que el 2007. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) –que agrupa prop de cent entitats juvenils–, que analitza l'impacte de la crisi entre els joves, així com la seva percepció social durant l'any 2009. D'entre les conseqüències que ha tingut aquest augment espectacular, l'informe destaca que, per primer cop en deu anys, el nombre de joves que s'emancipen va començar a retrocedir l'any passat, i es va acostar a nivells del 2007. En aquest sentit, s'ha detectat també que hi ha joves que, tot i que s'havien independitzat, durant l'últim any s'han vist obligats a tornar a casa dels pares. La presidenta del Consell de la Joventut, Marta Cots, va explicar ahir, durant la presentació de l'informe, que «la precarietat i els contractes temporals que tenen els joves» han provocat que en època de crisi els primers llocs de treball que s'han destruït hagin estat aquests. Tant a Barcelona com al conjunt de Catalunya, la temporalitat es va incrementar durant el 2009 i se situa, segons l'informe, en el 89% dels contractes que es van fer a joves d'entre setze i 24 anys. La presidenta del CJB va afirmar ahir que en un context com l'actual cal apostar per la formació professional, i «integrar-la millor al sistema educatiu». Una de les queixes que també es recullen en aquest informe, i que Cots va destacar, és la possibilitat que s'eliminin els programes d'escoles taller i de cases d'ofici. El CJB també ha analitzat les actuacions previstes per l'any passat dins del pla d'equipaments juvenils de Barcelona 2008-2015. Cots va lamentar que, tot i que el Consell va donar-hi suport, la meitat d'actuacions previstes no s'han complert, «i d'altres no han estat ben executades».

L'informe també fa referència als problemes amb què s'han trobat algunes entitats juvenils a l'hora de fer activitats a l'espai públic. El conflicte és, segons Cots, l'anomenada ordenança del civisme, que ha provocat durant el 2009 «nombrosos i freqüents» problemes. Pel CJB l'ordenança «planteja una restricció de l'ús de l'espai públic» i, a més, deixa punts oberts, de manera que els districtes n'han fet interpretacions diferents. Avui es fan públiques –oficialment– les dades de l'atur del primer trimestre.

15.000 joves sense feina ni estudis

j.t

El Consell de la Joventut de Barcelona rebutja l'ús de l'expressió generació ni-ni per fer referència als joves que no estudien ni treballen, perquè segons aquesta entitat es tracta d'un «estereotip juvenil» amb connotacions negatives i no són representatius. Aquesta expressió, més o menys afortunada, descriu, però, una bossa d'uns 15.000 joves de Barcelona que no tenen feina ni es dediquen a formar-se, tot i que es tracta d'una estimació. Al conjunt del país la xifra s'enfila fins a les 100.000 persones. Tot i que reconeix que aquest fenomen existeix, el Consell assegura que molts d'aquests joves no treballen perquè no tenen feina, situació que s'ha agreujat arran de la crisi. Per la presidenta del Consell, les dades que recull l'informe demostren que la situació és especialment complicada per als joves i, per tant, els és més fàcil caure en la «desmotivació total». Cots considera que cal desmentir que aquests joves que «no poden treballar ni estudiar» són apàtics i hedonistes, i cal destacar, segons afegeix, que participen activament en associacions de caràcter social i comunitari. En el marc del pla d'acció 2010, l'Ajuntament de Barcelona preveu intentar recuperar la motivació d'aquest col·lectiu juvenil, reforçant entre altres coses l'orientació acadèmica i professional dels alumnes en l'últim curs de l'ensenyament obligatori. El consistori també preveu lluitar contra el fracàs escolar, atenent de manera individual uns dos mil alumnes de la ciutat que van abandonar els estudis prematurament. El Consell de la Joventut de Barcelona –conjuntament amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya– ja va demanar en un comunicat que es retirés el programa de televisió Generación Ni-Ni.

Una T-12 més àmplia

j.t

El CJB considera que la nova T-12 s'hauria d'ampliar, com a mínim, fins als divuit anys, coincidint amb els estudis de secundària perquè aquesta etapa suposa una càrrega igual o superior per a les famílies. A banda de la T-12, la presidenta del CJB, també va referir-se ahir a la T-Jove –que suposa una rebaixa d'un 15% en relació amb l'equivalent T-Trimestre–, que s'ha ampliat dels 21 als 25 anys. Tot i aquesta mesura, el Consell creu que seria ampliable fins als 30 anys, per fer coincidir la franja d'edat dels beneficiaris amb el que habitualment es reconeix com a franja de gent jove. El CJB considera que «l'encariment dels bitllets de transport és desmesurat». El mes de juliol que ve, amb la pujada de l'IVA, les targetes es tornaran a encarir i per exemple la T-10 costarà 7 cèntims més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.