La Borsa
Més valors
Economia

Les fundacions representen un 2,5% de l’ocupació total

A les 82.000 persones assalariades, s’hi afegeixen 42.000 voluntaris

L’activitat d’aquestes entitats genera uns 3.200 milions d’euros, un 1,5% del VAB català, per sobre de sectors com ara l’electricitat i l’aigua

Les fundacions són una part rellevant de l’economia, fins al punt que el seu pes relatiu sobre el valor afegit brut creat a Catalunya, un 1,5% (uns 3.200 milions), supera el d’altres sectors notables com ara l’electricitat, el gas i l’aigua, i és la meitat respecte als sectors bancari i assegurador. Quant al volum de feina que generen, unes 82.688 persones, en més de 2.000 entitats actives, són més treballadors que en els sectors químic i agrari, per posar-ne alguns exemples, dada que equival a un 2,5% de l’ocupació total a Catalunya. Sense oblidar que, als assalariats, cal afegir-hi uns 42.000 voluntaris, dels quals depenen moltes fundacions (fins a un 37%), sense cap altre empleat en plantilla.

Tot plegat ho detallava ahir Pere-A. Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, durant la presentació d’un estudi, elaborat durant un any i mig a còpia de recopilar les dades oficials. “Fins ara –va remarcar Fàbregas– hem vist les fundacions com entitats vinculades a un marc jurídic, però ara ja podem dir que són un sector econòmic important.” Les fundacions han de presentar el seu estat financer al Departament de Justícia de la Generalitat, que n’ha aportat les xifres ara tabulades, respectant, això sí, la llei de protecció de dades. En paraules del president de la coordinadora, l’estudi és un “exercici de transparència”, ja que és la primera vegada que es fa una anàlisi semblant a l’Estat espanyol.

Una altra prova del dinamisme que tenen aquestes entitats és la força laboral que han mantingut al llarg del període de crisi (vegeu quadre) i la seva facturació, que en el període 2016-2017 (l’últim del qual es tenen dades tancades) va pujar un 10%, fins als 4.813 milions.

“Han estat resilients a la crisi, tot i la situació complexa, amb menys diners i menys donatius i més demanda de serveis socials”, assenyala Fàbregas, que puntualitza que han estat les que es dediquen a feines d’assistència a les persones les que més han crescut i les que, juntament amb les que tenen finalitats culturals, formen el gros del cens de fundacions del país. A més, “la ràtio de recursos propis sobre actius mostra una forta solidesa financera en comparació amb altres empreses”, conclou.

Quant als recursos, l’estudi de la Coordinadora de Fundacions especifica que una part dels ingressos de les entitats prové de les subvencions públiques, un total de 1.075 milions, dels quals una bona part, gairebé 719 milions, els aporta la Generalitat, mentre que la resta la proporcionen altres administracions. Però també hi ha, òbviament, donatius privats, de filantrops que en molts casos volen preservar l’anonimat, que sumen més de 500 milions, fins a un total de 1.584 milions. No obstant això, al voltant del 65% de les fundacions no reben fons públics i, per tant, depenen de les aportacions particulars.

Antigues, mediàtiques, discretes...

N’hi ha que tenen més de 500 anys, com certs hospitals, i de molt conegudes, com La Marató de TV3 i el Banc dels Aliments, però també n’hi ha que fan una tasca discreta i que emparen expresidiaris o familiars de nens malalts ingressats a Catalunya. N’hi ha de mil tipus i són l’única institució que no pot tenir ànim de lucre, amb uns patrons que “no cobren, però tenen responsabilitat”, subratlla Fàbregas, que desmenteix rodonament que siguin un instrument d’evasió fiscal, ja que “tenen més controls”. També nega que siguin una eina de neteja d’imatge, ja que “a Catalunya, de fundacions de grans empreses, no en tenim gaires”. Per exemple, la Fundació La Caixa no està inclosa en el dret català, sinó en l’espanyol.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Model econòmic d’alt valor afegit i salaris dignes

President de la Cambra de Barcelona
Societat

Intervenen més de 8.000 restes paleontològiques espoliades en anys

Sense acord per l’ERO d’Acciona a Nissan

Barcelona

Nissan anuncia que internalitzarà la feina dels treballadors d’Acciona a la planta de la Zona Franca

Barcelona
economia

Creix la distància entre el preu de fruita i verdura i el que rep el pagès

L’impacte de suspendre fires: 550 milions d’euros

barcelona
economia

Protesta pel tancament de la panificadora de McDonald’s a Olesa de Montserrat

Nissan, oberta a negociar un nou contracte de serveis amb Acciona que desencallaria l’ERO de 500 persones

barcelona

Els treballadors de la Sagrada Família convoquen una vaga indefinida a partir de dissabte

barcelona