La Borsa
Més valors
Economia

Chacón xifra l’impacte d’un ‘Brexit’ sense acord a Catalunya en fins a 2.000 milions d’euros en cinc anys

La dada representa fins a un 0,8% del PIB de Catalunya

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha afirmat que una sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord comercial tindria un impacte negatiu per a l’economia catalana d’entre 1.200 i 2.000 milions en cinc anys. Segons l’agència per a la competitivitat de l’empresa, ACCIÓ, la xifra representa entre un 0,5% i un 0,8% del PIB català. Aquest dilluns, la consellera s’ha reunit amb la representant del consolat del Regne Unit, Jessica Griffhiths, per fer seguiment i anàlisi de l’afectació del ‘Brexit’ en l’empresa, la universitat, la recerca i el turisme. La trobada s’emmarca en l’inici d’un període transitori a partir de divendres durant el qual el Regne Unit i la Unió Europea negociaran la nova relació comercial i econòmica.

En cas de no produir-se un acord, ACCIÓ ha calculat que gairebé 1.500 milions d’euros d’exportacions d’una cinquantena de productes catalans al Regne Unit es veurien afectats pels nous aranzels. “El gravamen extra ens faria deixar de ser competitius”, ha manifestat la consellera. Més enllà de l’aspecte aranzelari, els controls en frontera, els permisos, la possible frenada de les relacions o els aspectes de fiscalitat i logística també “torpedinarien” les relacions comercials entre el Regne Unit i Catalunya.

Actualment, Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya. En xifres, 3.370 empreses catalanes exporten productes a aquest país amb unes vendes anuals de 3.900 milions el 2018. Aquestes xifres representen un 5,5% del volum total de les exportacions catalanes i suposen un 1,5% del PIB català. “El Regne Unit és un soci molt important” per a Catalunya, ha sostingut Chacón. Segons dades del departament, un Brexit sense acord afectaria 48 productes, principalment d’automoció, química i alimentació.

En matèria turística, el Regne Unit és el tercer mercat quant a la despesa i el segon emissor de turistes. Entre desembre de 2018 i novembre de 2019, van arribar a Catalunya dos milions de turistes britànics i van generar una despesa de més de 1.948 milions d’euros. “D’aquí que els vigilem molt de prop”, ha afirmat la consellera.

Segons Chacón, en el període entre octubre i març, el nombre de reserves ha augmentat, però la consellera ha reconegut que la “incògnita” és què passarà a partir de 2021. En cas que s’arribi a un acord, els britànics necessitaran un passaport amb vigència mínim de sis mesos per poder viatjar a la Unió Europea.

En cas de visites per períodes inferiors a noranta dies, el turista britànic no necessitarà visat. Els turistes hauran de tramitar el carnet de conduir internacional i no disposaran de ‘roaming’ gratuït en els països de la Unió Europa. Fins al 31 de desembre de 2020, el sistema de salut públic britànic cobreix els turistes que es trobin en qualsevol país de la Unió Europea.

Quant als sistemes de coneixement, les universitats catalanes acullen 330 estudiants d’Erasmus, 299 estudiants de grau, màster o doctorat i 142 doctorands originals del Regne Unit. A més, aquest país és el principal soci de Catalunya en col·laboració en projectes amb finançament comunitari. En total, hi ha 615 projectes en el marc del programa Horizon 2020, amb més d’un centenar d’articles científics publicats.

Per ara, els ciutadans comunitaris matriculats en graus i postgraus al Regne Unit abans del 31 de desembre de 2020 continuaran gaudint de les mateixes taxes que els estudiants britànics fins a la finalització dels seus estudis. En canvi, la participació del Regne Unit en el programa Erasmus+ està en dubte.

Després de la reunió, la consellera també ha posat de manifest la “voluntat de col·laborar” entre la Generalitat i el Regne Unit. A la reunió hi han assistit també el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas; el director general de Recerca, Joan Gómez; el director general de Turisme, Octavi Bono, i el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero.

El març de 2019, ACCIÓ va posar en marxa la Finestreta Brexit per assessorar les empreses catalanes i preparar plans de contingència per afrontar el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Fins ara, 830 empreses catalanes han fet ús d’aquest servei. A més, han impulsat també un cicle de jornades en col·laboració amb KPMG centrat en temàtiques com la gestió duanera, la mobilitat dels treballadors o la protecció de dades.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El deute espanyol al 2019 va ser d’1,1 bilions

barcelona

Seguiment “del 100%” en la vaga general a la petroquímica de Tarragona

tarragona

El govern espanyol deroga l’acomiadament objectiu per acumulació de baixes

madrid
Economia

Un miler de treballadors de Nissan reivindiquen el seu futur

Treballadors de Nissan demanen un futur per la planta en una marxa cap a la delegació del govern espanyol

barcelona

Honor i Kaspersky mantenen les presentacions a Barcelona

Barcelona

Tech Spirit Barcelona es celebrarà del 23 al 27 de febrer enlloc del 4YFN

BarcElona

El govern espanyol proposa Cristina Herrero per presidir l’Airef durant els pròxims sis anys

Madrid

La patronal química de Tarragona respecta però no comparteix la vaga d’aquest dimecres

tarragona