Economia

Reivindicació en un Primer de Maig en plena crisi de la Covid

Els sindicats avisen que s’ha de renovar el model productiu, ajudar les empreses amb problemes i augmentar els salaris

Alerten que joves, dones, majors de 45 anys i migrats són vulnerables

Després d’un any de pandèmia, amb con­cen­tra­ci­ons estàtiques, mas­ca­reta i distància de segu­re­tat, els sin­di­cats recu­pe­ren avui les rei­vin­di­ca­ci­ons del Pri­mer de Maig, amb un for­mat molt més modest que en edi­ci­ons ante­ri­ors, però retor­na­des després del parèntesi que va repre­sen­tar el 2020. El con­text és encara el d’una crisi econòmica deri­vada de la crisi sanitària de la Covid-19, amb un incre­ment del nom­bre d’expe­di­ents de regu­la­ci­ons d’ocu­pació (ERO), un man­te­ni­ment de les mesu­res tem­po­rals (ERTO) i una bai­xada d’ingres­sos empre­sa­ri­als –espe­ci­al­ment en sec­tors com el comerç i el turisme– i, sobre­tot, fami­li­ars.

Amb el lema El país té un deute amb la classe tre­ba­lla­dora, els sin­di­cats UGT i CCOO han con­vo­cat una vin­tena de pro­tes­tes en diver­ses ciu­tats amb el for­mat de “con­cen­tra­ci­ons estàtiques”, amb mas­ca­reta i distància de segu­re­tat. A Bar­ce­lona, es farà a l’inici de la Via Laie­tana, davant de l’edi­fici de Cor­reus, però també n’hi ha de pre­vis­tes a Girona, Tar­ra­gona, Lleida, Tor­tosa i Igua­lada.

La USOC ha con­vo­cat una con­cen­tració amb afo­ra­ment limi­tat a les dotze del mig­dia davant la seu del sin­di­cat a Bar­ce­lona i, a la mateixa hora, la CGT ha fet una crida a con­cen­trar-se a la plaça Joa­nic. La Inter­sin­di­cal-CSC ha orga­nit­zat, al seu torn, més de vint con­cen­tra­ci­ons arreu. Tot i que l’acte cen­tral s’havia de cele­brar a les onze del matí a la plaça de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, el sin­di­cat va dema­nar un canvi d’emplaçament a l’Ajun­ta­ment de la ciu­tat per la pre­visió de pluja, canvi que va ser dene­gat, segons infor­mava ahir a les xar­xes soci­als el seu secre­tari gene­ral, Sergi Perelló.

Els sin­di­cats denun­cien que la pandèmia ha dei­xat al des­co­bert l’alta capa­ci­tat de des­trucció d’ocu­pació del mer­cat labo­ral català, “basat en la tem­po­ra­li­tat i la pre­ca­ri­e­tat dels llocs de tre­ball, i que ha afec­tat espe­ci­al­ment les per­so­nes joves, les més grans de 45 anys i les per­so­nes immi­grants”, segons un estudi de la UGT que ana­litza els efec­tes en el pri­mer any de pandèmia. En el cas dels joves, l’incre­ment anual de l’atur ha estat del 43,04%: s’ha pas­sat de 29.277 joves en situ­ació de deso­cu­pació abans de l’inici de la pandèmia als 41.879 del febrer pas­sat. I entre els majors de 45 anys, l’atur ha pujat fins a un 21,9%, amb un total de 258.047 per­so­nes sense feina al febrer, que repre­sen­ten el 50,37% del total regis­trat. Quant als migrats, en pandèmia s’ha pas­sat de 82.585 per­so­nes en situ­ació d’atur a 118.881, un 43,95% més en un any.

“Vivim els estralls de la crisi perquè ja partíem d’un mer­cat labo­ral molt cen­trat en el turisme i els ser­veis, basat en tem­po­ra­li­tat, par­ci­a­li­tat, sala­ris bai­xos i pre­ca­ri­e­tat, i el pri­mer que van fer les empre­ses, fins que van arri­bar els ERTO, va ser des­truir llocs de tre­ball”, reco­neix Núria Gil­gado, secretària d’Acció Sin­di­cal de la UGT de Cata­lu­nya. Per Ricard Bellera, secre­tari de Tre­ball, Eco­no­mia i Estu­dis de CCOO, “la recu­pe­ració no arri­barà tor­nant a un esquema molt inten­siu en mà d’obra i en la ter­ci­a­rit­zació de l’eco­no­mia”.

Els sin­di­cats coin­ci­dei­xen a dema­nar un canvi de model pro­duc­tiu, però Bellera també asse­nya­lava que “la pri­o­ri­tat ara ha de ser la inversió per reforçar el tei­xit pro­duc­tiu i dotar les empre­ses de més capa­ci­tat de resiliència, perquè és molt més sen­zill man­te­nir els llocs de tre­ball que no crear-ne de nous”. “No esta­rem en situ­ació de sor­tir de l’emergència sanitària fins que la vacu­nació avanci”, deia Gil­gado.

Entre les pro­pos­tes dels dos sin­di­cats per afron­tar la sor­tida de la crisi quan la situ­ació epi­de­miològica ho per­meti, hi ha la dero­gació de la reforma labo­ral del 2012, que ha infra­va­lo­rat l’ocu­pació i els sala­ris i ha fle­xi­bi­lit­zat l’aco­mi­a­da­ment en les empre­ses que bus­quen més bene­fici empre­sa­rial i menys com­promís; l’anul·lació del sis­tema de pen­si­ons del 2013, i la millora del salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal. “Fins que no ens ado­nem que l’eco­no­mia és una roda i que sense poder adqui­si­tiu no hi ha con­sum, no ens en sor­ti­rem”, opi­nava Bellera.

LES FRASES

Tenim un mercat laboral volàtil i un sector industrial que està patint com mai la pèrdua d’ocupació
Núria Gilgado
Secretària acció sindical de la UGT
Moltes empreses són insolvents ara, però són viables, i cal treballar perquè no tanquin
Ricard Bellera
secretari de Treball de CCOO
Cal un pla per a la indústria i que les empreses no aprofitin per reestructurar plantilles
Núria Gilgado
Secretària acció sindical de la UGT

Digitalització i reestructuració

Els sindicats asseguren que estan atents als abusos que puguin cometre les grans corporacions aprofitant la crisi econòmica. En aquest sentit, assenyalen les previsions de retallar milers de llocs de treball a la banca, després dels ERO anunciats per CaixaBank i el BBVA, en un negoci que ja està fent neteja de cara a la digitalització creixent del servei.

Un estudi recent de la UGT ja indica que més d’1,15 milions de llocs de treball estarien amenaçats a Catalunya la dècada vinent pels efectes de la pandèmia i la substitució per màquines o processos digitalitzats. Els sectors més vulnerables a aquesta amenaça serien el del comerç (333.320 llocs de treball en risc) i l’hostaleria (202.890), així com les activitats artístiques (118.188) i la indústria manufacturera (96.259).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.