Economia

DELTA DE L'EBRE

Els musclaires pagaran part del dragatge del Fangar

Els productors insisteixen en la necessitat d'executar aquesta obra per garantir el cultiu de musclos a les badies, que enguany serà de 3 milions de quilos

La tem­pe­ra­tura de la badia del Fan­gar s'incre­menta any rere any, un aug­ment que els aqüicul­tors atri­bu­ei­xen al tan­ca­ment de la bocana de la badia, que s'estre­teix a un ritme de 24 metres anu­als. Aquest fet com­porta que no es renove l'aigua de l'inte­rior del Fan­gar i difi­culta la pro­ducció de mol·lus­cos. És per això que els aqüicul­tors han deci­dit tirar pel dret i recla­mar l'ajut del fons euro­peu de pesca per finançar l'obra. “Hi ha pro­duc­tors que han fet una inversió molt impor­tant a la badia i si aquesta s'acaba tan­cant ho per­dran tot”, ha expli­cat el gerent de la Fede­ració de Pro­duc­tors de Mol·lus­cos del Delta de l'Ebre, Gerardo Bonet, que ha deta­llat que els pro­duc­tors podrien assu­mir fins a un 40% del cost de l'obra. De moment han pre­sen­tat dos pro­jec­tes al fons euro­peu de pesca, un pri­mer per redac­tar el pro­jecte i l'altre per exe­cu­tar-lo, amb un cost de 600.000 euros. L'obra con­sis­ti­ria a obrir un canal d'un quilòmetre de llar­gada per 40 metres d'amplada, amb una pro­fun­di­tat de 2 metres, d'on s'extrau­rien 120.000 metres cúbics de sorra. “Espe­rem que abans d'aca­bar l'any ens con­fir­men la sub­venció del fons euro­peu”, ha dit Bonet.

Incre­ment de pro­ducció

D'aquí a un parell de set­ma­nes s'aca­barà la collita de mus­clos al delta de l'Ebre. Enguany, la pro­ducció serà un 15% supe­rior a la de l'any pas­sat i, segons la Fede­ració de Pro­duc­tors de Mol·lus­cos del Delta de l'Ebre, s'arri­barà als 3 mili­ons de qui­los. “L'incre­ment de pro­ducció ha pro­vo­cat una bai­xada del preu”, ha lamen­tat el pre­si­dent de la fede­ració, José Ramón Cas­tells. El preu mitjà del quilo de mus­clos és de 90 cèntims d'euro (l'any pas­sat es cotit­zava a 1,10 euros). Els mus­clai­res comer­ci­a­lit­za­ran aquest any amb la marca Marisc del Delta 300 tones de mus­clo, que es cotitza a 1,40 euros el quilo.

LA XIFRA

0,6
milions d'euros
és el cost del dragatge de la bocana de la badia del Fangar, segons l'estudi dels aqüicultors.

Plataforma a mar obert

La Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre està acabant la instal·lació d'una plataforma a mar obert, davant la costa de les Cases d'Alcanar, on es traslladaran les cries de musclo per evitar més episodis de mortalitat a l'estiu quan la temperatura de les badies del Fangar i dels Alfacs supera els 27 graus centígrads. “Esperem començar a traslladar la cria de musclo a partir de la setmana que ve”, ha manifestat Castells. La construcció d'una estructura flotant al mar, que fa 800 metres quadrats, ha tingut un cost de 110.000 euros, finançats amb fons europeus. La federació preveu instal·lar a la plataforma uns 30.000 quilos de cria de musclo, un volum que l'any que ve es pot ampliar fins a 100.000 quilos. El trasllat de la cria de musclos a mar obert arriba després que l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) hagi comprovat que el creixement i la qualitat de la cria de musclo fora de la badia és viable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.