Economia

economia

Una empresa recupera carrasques de gla dolça i en promou el consum humà

L’empresa Balanotrees, de Nou de Gaià, elabora i ven empelts d’aquesta varietat d’alzina

Horta de Sant Joan (Terra Alta) és un dels pocs municipis de l’estat espanyol que “manté viva la tradició del gla dolç”. Al seu terme, hi ha les carrasques a partir de les quals treballa Balanotrees, empresa de la Nou de Gaià (Tarragonès) que fa empelts per a la conservació d’aquesta carrasca de gla dolç a Catalunya i la recuperació i promoció d’aquest fruit per al consum humà. Els propietaris de Balanotrees, Joan Montserrat i Francesc Ribera, comercialitzen, amb el nom d’Orta, empelts d’aquestes carrasques. “Abans de l’agricultura del cereal, el gla tenia un paper central en les nostres dietes i per a molta gent era un aliment bàsic”, explica Montserrat en declaracions a l’ACN. L’enginyer lamenta que ara estigui “relegat a alimentar el bestiar”.

Tot va començar amb una conversa de Joan Montserrat i la seva àvia, l’any 2014. La dona va explicar a l’enginyer agrònom que de petita anava al bosc a buscar aglans dolços de dues alzines concretes. “Se les menjava torrades, com les castanyes”, detalla Montserrat. Aquesta tradició és ara molt desconeguda per tot el país, però els dos socis de Balanotrees, Montserrat i Ribera, que la volen recuperar a través de la comercialització d’empelts d’unes varietats concretes de carrasques, les d’Horta de Sant Joan. Balanotrees és l’únic viver de Catalunya que empelta carrasques d’aglà dolç. Des que van crear l’empresa ara fa quatre anys, la demanda d’aquests empelts no ha parat de créixer i ja en comercialitzen prop de 800 exemplars anuals.

Montserrat destaca la importància de l’alzina de gla dolça “en un context de crisi climàtica” com l’actual. “L’alzina és un arbre molt adaptat al territori que necessita poca aigua i pocs tractaments químics. Així que per fer un cultiu ecològic i sostenible té molt de sentit”, ha destacat. Montserrat ha animat a apostar per aquesta varietat si es vol “una agricultura que vagi de la mà dels processos naturals”.

L’empresa de la Nou de Gaià és pionera a Catalunya en recuperar i promoure aquesta varietat d’alzines i han demanat al Govern que destini recursos públics per poder fer una “prospecció” per trobar més carrasques de gla dolça “de forma urgent”,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA