Economia

La contra

Fer turisme a la musclera

Els productors de mol·luscos del Delta volen complementar els seus ingressos obrint-se al sector turístic i oferint degustacions en plataformes a les badies dels Alfacs i del Fangar

“Tan­queu els ulls, tas­teu i escol­teu el mar”. Això és el que diu Agustí Ber­to­meu als turis­tes que visi­ten la seua mus­clera, al mig de la badia dels Alfacs. Aquest pro­duc­tor de mol·lus­cos va ser pio­ner a l'hora d'orga­nit­zar excur­si­ons guia­des a les mus­cle­res dels Alfacs, on va habi­li­tar el magat­zem flo­tant on guar­dava els estris i les cor­des amb una cuina i una taula per ofe­rir-hi degus­ta­ci­ons. Allí s'ense­nya als turis­tes les cor­des i cai­xes sub­mer­gi­des on s'engrei­xen mus­clos i ostres, se'ls explica el procés de pro­ducció i final­ment se'ls ofe­reix un tast d'aquests pro­duc­tes cri­ats a les badies del Delta regat amb una o més copes de cava. És un autèntic luxe per als sen­tits: degus­tar el marisc al cos­tat d'on es cria, al bell mig de la badia dels Alfacs, un mar d'aigües tran­quil·les que gai­rebé sem­pre sem­bla un espill. Gas­tro­no­mia i pai­satge for­men un tot. El preu són 25 euros i inclou el viatge en vai­xell des de la Ràpita.

“No he tro­bat mai a cap altre lloc del món el sabor que té el marisc del Delta”, explica Ber­to­meu als seus visi­tants. “Aquí tenim un cop fort d'aigua salada, amb una sali­ni­tat del 33% mes­clada amb l'aigua dolça pro­vi­nent dels arros­sars i això és el que fa el nos­tre marisc tan espe­cial”, argu­menta Ber­to­meu. La seua mus­clera fa qua­tre anys que fun­ci­ona però ara hi ha un intent seriós del govern per regu­la­rit­zar aquesta acti­vi­tat. A prin­ci­pis d'estiu el Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura va auto­rit­zar dues pro­ves pilot: una a la mus­clera de Ber­to­meu i l'altra en una mus­clera del Fan­gar. En aquell moment es va crear una comissió de segui­ment inte­grada per tècnics dels depar­ta­ments d'Agri­cul­tura, Turisme i Salut, els con­sells comar­cals del Baix Ebre i el Montsià, els ajun­ta­ments de Sant Car­les de la Ràpita i Del­te­bre i la Cam­bra de Comerç de Tor­tosa, per ava­luar el fun­ci­o­na­ment d'aquesta acti­vi­tat i fer-ne una nor­ma­tiva. De fet, ahir diver­sos mem­bres d'aquesta comissió van visi­tar la mus­clera dels Alfacs. “Les pre­vi­si­ons són que durant el mes d'octu­bre fem un dic­ta­men i l'estiu del 2011 aquesta acti­vi­tat estiga regu­la­rit­zada”, diu el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als d'Agri­cul­tura a l'Ebre, Antoni Espa­nya. A par­tir d'aquí serà la Fede­ració de Pro­duc­tors de Mol·lusc del Delta de l'Ebre (Fepro­mo­del) la que deci­dirà si s'habi­li­ten més mus­cle­res o no. D'entrada tot fa pre­veure que les dues que fun­ci­o­nen són més que sufi­ci­ents. “De moment, gua­nyar diners no en gua­nyem però donem a conèixer un pro­ducte i poten­ciem el turisme de la zona”, explica Ber­to­meu. Aquest estiu per la seua mus­clera han pas­sat unes 2.000 per­so­nes. “És sens dubte el pro­ducte estel·lar de la badia”, mani­festa per la seua banda Jordi López, coor­di­na­dor de l'estació nàutica de la Ràpita. Tant ell com la regi­dora de Turisme, Rosa Anglès, des­ta­quen que tots els que pas­sen per la mus­clera en tor­nen “fas­ci­nats”. I encara hi ha un ele­ment per explo­tar, el didàctic. “Per al públic esco­lar pot ser molt interes­sant”, asse­nyala Albert Hernández, coor­di­na­dor del Fons Euro­peu de Pesca.

Siga com siga, l'impuls d'aquesta nova oferta turística pot ser­vir per poten­ciar una mica més l'inci­pi­ent sec­tor turístic de les Ter­res de l'Ebre i alhora com­ple­men­tar les ren­des del sec­tor aqüícola del Delta, un sec­tor que dóna feina a unes 600 per­so­nes entre maris­ca­dors (150), pro­duc­tors (400) i altres. La pro­ducció anual que sumen les dues badies és apro­xi­ma­da­ment de 3 mili­ons de qui­los de mus­clos i d'un milió d'ostres. En total hi ha 90 con­ces­si­ons als Alfacs i 74 més a la badia del Fan­gar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.