Gran angular

La ciència i els polítics

A Catalunya també tenim algunes comissions assessores del govern sobre el vessant científic, però estan desconnectades i la seva estructura no és la ideal. La meva visió és que estan mancades de transversalitat quant als àmbits de coneixement i no consideren la visió del món científic sobre els diferents problemes que ens afecten.
El mateix succeeix amb les fundacions polítiques: els ‘think-thank', dels partits, estan massa esbiaixats. Difícilment poden generar-se bons programes sense una bona fecundació externa basada en el coneixement. Si volem progressar, cal actuar en conseqüència

Estem en una crisi política i social de dimen­si­ons ines­pe­ra­des. El pro­blema no és només la crisi econòmica. Conei­xem les seves cau­ses i com ha afec­tat Europa. Veiem com els països que tenen una eco­no­mia més sòlida, amb sec­tors diver­si­fi­cats, amb un gran pes específic de les empre­ses i ser­veis d'alt valor afe­git, amb una força labo­ral edu­cada, dedi­cada a l'eco­no­mia del conei­xe­ment, se n'estan sor­tint. Veiem, al pol opo­sat, com els països que han basat el seu crei­xe­ment en l'espe­cu­lació i la mà d'obra barata tenen grans difi­cul­tats econòmiques i, tot i que s'albi­rin temps millors, la bonança tri­garà molt més, espe­ci­al­ment perquè, en alguns casos, com Espa­nya, la manca d'encert dels que pre­nen les deci­si­ons reta­lla en ciència i desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic i redu­eix els recur­sos per for­mar el capi­tal humà que qual­se­vol país avançat neces­sita. Això és espe­ci­al­ment greu si es con­si­dera que el dany, quan sobre­passi un deter­mi­nat llin­dar, i hi som a prop, no es podrà reme­iar en molts anys.

El pro­blema no és només la crisi econòmica. Més greu és que pocs con­fien en uns diri­gents que estan inten­tant surar en un fan­gar de cor­rupció. Mesuro bé les parau­les: no necessària­ment, ni molt menys, tots són cor­rup­tes, però es veuen obli­gats un dia sí l'altre també a treure's de sobre l'estigma que, fona­men­tat o no, tenen a sobre. La con­fiança ciu­ta­dana en els polítics és gai­rebé nul·la. No m'ho invento. La dar­rera enquesta de Metros­co­pia, del pas­sat mes de gener, mos­trava que als polítics els sus­pe­nien un 88% dels enques­tats, men­tre que els apro­vava un 9%. A l'altre extrem, als científics els apro­vava un 94% i els sus­pe­nia un 3%.

No m'enga­nyo: els científics no pre­nen deci­si­ons en temes que afec­ten a diari els ciu­ta­dans i donen bones notícies, men­tre que els polítics ballen amb els pro­ble­mes més greus que ens afec­ten i han de pren­dre deci­si­ons dures. La valo­ració dels polítics és con­seqüència de dife­rents fac­tors. Un és la cor­rupció i l'altre la inep­ti­tud. De la cor­rupció se n'ha par­lat molt, però de la inep­ti­tud menys.

Els polítics tenen la res­pon­sa­bi­li­tat de ges­ti­o­nar, hon­ra­da­ment i de la millor manera que sàpiguen, la cosa pública. No han de saber de tot i per això el que cal és que s'asses­so­rin ade­qua­da­ment. Això és el que no passa i les deci­si­ons es pre­nen, massa sovint, errònia­ment i sense pers­pec­tiva a llarg ter­mini. Manca una cor­recta defi­nició mul­ti­di­men­si­o­nal dels pro­ble­mes i un plan­te­ja­ment ade­quat de les solu­ci­ons diver­ses, no sem­pre úniques. Les solu­ci­ons dels pro­ble­mes mul­ti­di­men­si­o­nals són diver­ses i no sem­pre l'òptim teòric és l'òptim polític, ja que cal con­si­de­rar les per­cep­ci­ons, sem­pre sub­jec­ti­ves. Qual­se­vol solució que s'adopti afec­tarà nega­ti­va­ment uns temes i posi­ti­va­ment altres, però a llarg ter­mini unes apor­ten bene­fi­cis per­ma­nents i altres només efímers.

Els governs ben asses­so­rats pren­dran les seves deci­si­ons, és la seva feina, però amb tota la infor­mació degu­da­ment pon­de­rada. Obte­nir la infor­mació i pro­ces­sar-la té un cost econòmic, però els bene­fi­cis superen el cost.

Al Regne Unit tenen això ben assu­mit. L'Ofi­cina del Govern per a la Ciència, diri­gida per l'asses­sor científic en cap del govern, acon­se­lla el pri­mer minis­tre i el gabi­net en temes que afec­ten tots els depar­ta­ments del govern. Des d'ener­gia, medi ambi­ent, ali­ments, aigua, canvi climàtic, salut, lluita con­tra el ter­ro­risme, immi­gració, etcètera. No es dedica només a temes on inter­ve­nen la ciència i l'engi­nye­ria, sinó que s'ocupa dels temes soci­als més diver­sos i els con­necta de manera trans­ver­sal.

Els britànics cre­uen que amb el tre­ball d'un govern ben asses­so­rat s'acon­se­guirà l'èxit intern i extern del Regne Unit i que en aquest asses­so­ra­ment ha de tenir un pro­ta­go­nisme des­ta­cat el món de la ciència i la tec­no­lo­gia, i per això hi dedi­quen recur­sos. Quan es mira la llista d'ins­ti­tu­ci­ons que col·labo­ren amb aquesta ofi­cina hi apa­rei­xen tot tipus d'orga­nis­mes científics i, també, les uni­ver­si­tats.

Un exem­ple ben recent del seu tre­ball. Dues publi­ca­ci­ons del mes de gener adreçades a l'admi­nis­tració britànica. Una tracta de com col·labo­rar amb els acadèmics, l'altre de com l'admi­nis­tració pot treure el màxim par­tit dels científics i els engi­nyers.

COMIS­SI­ONS ASSES­SO­RES.

A Cata­lu­nya també tenim algu­nes comis­si­ons asses­so­res del govern, però estan des­con­nec­ta­des i la seva estruc­tura no és la ideal. La meva visió és que estan man­ca­des de trans­ver­sa­li­tat quant als àmbits de conei­xe­ment i no con­si­de­ren la visió del món científic sobre els dife­rents pro­ble­mes que ens afec­ten.

El mateix suc­ce­eix amb les fun­da­ci­ons polítiques: els think-thank, dels par­tits, estan massa esbi­ai­xats. Difícil­ment poden gene­rar-se bons pro­gra­mes sense una bona fecun­dació externa basada en el conei­xe­ment. Si volem pro­gres­sar, cal actuar en con­seqüència.

L'assessor científic

El paper de l'assessor científic en cap del govern, amb el suport de la Delegació del Govern per a la Ciència, és garantir que el govern del Regne Unit tingui accés a la millor recerca en ciència i enginyeria, i amb el millor assessorament possible la fa servir per al desenvolupament i la posada en pràctica de totes les seves polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.